COLOUR IT UP II

2015-11-30 - 14:56:06 / 1 kommentarer / All kopiering förbjuden

Många verkade tycka de tidigare bilderna på detta var häftiga så här kommer några fler. Inte mina favoriter dock, men de får ni se senare när vi haft redovisnig i skolan! 

För de som undrade vad det är jag fotat, det är väldigt simpelt och enkelt och jag tipsar er om att prova själva, det är verkligen jättekul att fota något lite annorlunda och som inte är så himla vanligt att fota. Uppgiften är att fota något experiment där man inte vet hur resultatet kommer bli och det visste jag inte alls, men det blev över förväntan. I alla fall, det är is som jag hade i en glasform, sen har jag strött över lite flingsalt och sedan målat med vattenfärg, i massa olika färger. Hur lätt som helst! När det gäller ljussättning har jag haft en blix snett uppifrån vilket gav lite extra glans tillsammans med saltet :-)

Time flies

2015-11-29 - 08:54:52 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden

Första advent! Undrar på riktigt vart tiden tar vägen, hur är det ens möjligt att det snart är årets sista månad!!?? Men det är väl bara till att ta vara på tiden och vara glad :-).

Idag är en sådan riktigt myssöndag som man helst vill spendera under täcket framför en eller två bra filmer men eftersom jag varit förkyld och vilat det mesta denna veckan så har jag inte riktigt ro till att vila hela dagen, så jag tänker att det ska vara en effektiv dag med lite städning, promenad, samt att jag ska jobba några timmar, men först lite frukost!

Happy life

2015-11-28 - 19:22:08 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden

Måste visa några bilder till från denna fotografering, det blev sååå mycket bättre än vad jag trodde och det är ju bästa känslan! Det har varit lite tomt är de senaste dagarna men jag har legat hemma i sängen med en ordentligt förkylning (senast jag mådde så dålig var nog i somras när jag blev opererad) men nu är jag back on track igen. Blir så himla rastlös när jag är hemma hela dagarna, men idag har jag shoppat lite och imorgon ska jag jobba några timmar! 

BLOGGINTERVJU: Amanda Parkkinen

2015-11-27 - 10:00:00 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden
Ny, rolig och inspirerande inläggsserie på bloggen, bloggintervjuer! Eftersom detta främst är en fotoblogg så vill jag såklart främst intervjua fotobloggare. Dessa inlägg kommer komma upp en gång i veckan med en ny fotoprofil varje vecka. Frågorna kommer varieras och ändras utefter varje person. Jag har en lång lista på fotobloggare jag vill ha med här, men vet du något, eller om du själv har en fotoblogg, så tveka inte på att mejla mig (aangelicabengtsson@gmail.com) så kanske du får synas här.

Denna veckan har jag haft kontakt med 16-åriga Amanda som är en riktigt porträtt-foto-älskare, precis som jag! 
Alla bilder är från Amandas blogg.

Hej Amanda! Du är ung, men väldigt duktig på att fota, när började ditt fotointresse, och hur?
Hej! Tack så mycket! Mitt intresse för fotografering kom troligen sommaren 2013 då jag skaffade min första systemkamera. Jag började fota på friidrottstävlingar och min syster fick också ofta ställa upp framför kameran. Jag började läsa fotobloggar och lärde mig använda manuella inställningar väldigt snabbt. Efter det har mitt fotointresse bara växt och växt. Jag har även utvecklats mycket inom fotografering under dessa år och hoppas att utvecklingen fortsätter i samma riktning.

 
Du verkar fota väldigt mycket porträtt, är det roligast tycker du?
Ja, jag tycker bäst om att fota portätt. Det är något speciellt med portätt, jag gillar att fota med andra människor och portätt fotografering blir ett sammarbete mellan fotografen och modellen, det gillar jag. Porträtt i motljus är det absolut roligaste. Jag gillar även att sitta och redigera porträtt (det är mycket roligare än att redigera landskap enligt mig). Jag tycker förstås även om att fota annat som sport, natur och landskap, men dessa slår inte porträtten.

Vad önskar du att du var bättre på att fota, och varför?
Jag önskar att jag var ännu bättre på att instruera modeller vid fotograferingar och att jag skulle få flera möjligheter att fota andra människor, man lär sig inte om man inte får öva. Det inträffar ofta att jag själv "blir tvungen" att ställa mig framför kameran och fota självportätt eftersom det inte är speciellt många som är frivilliga att ställa upp framför min kamera (*haha*), men i höst har jag faktiskt fått fota en del andra personer. Min senaste fotografering med Anna, Carolina, Fanny och Janina var t.ex väldigt rolig.

Jag vill även utveckla en egen fotostil och bara allmänt utvecklas inom fotografering.

 

Hur tänker du kring fotografin och framtiden? Vill du jobba som fotograf eller är det "bara" en hobby?
Jag vet faktiskt inte riktigt. Det vore väldigt roligt att jobba som fotograf men det är svårt eftersom det finns så många duktiga fotografer. Jag tror och hoppas att jag iallafall kommer att starta ett eget företag och erbjuda fotograferingar. Så jag vill i alla fall ha fotografering som ett jobb på sidan om något annat.

Om du med en mening skulle beskriva din fotostil, hur skulle den meningen lyda?
Oj vilken svår fråga. Jag har svårt att säga hurudann min fotostil är men om jag blir tvungen att säga något så kanske: "Min fotostil består av porträtt i motljus". eller "Min fotostil är ljus och ganska enkel"

Följer du några fotobloggar som du skulle rekommendera till andra? 
Ja jag följer väldigt många, haha. Alma (http://almabengtsson.se/) , Matilda (http://matildaengdahl.se/) , Ebba (http://ebbalilliestrom.se/) , Elin Kero (http://nevnarien.se/) och Lina Flodins (http://linafoto.se/) är mina favoriter. 

 
Har du bilder från någon photoshoot/event du fotat som du är riktigt nöjd med? Varför?
I somras åkte jag till Varberg och hälsade på Julia och Alma som jag lärt känna via deras bloggar. Där fotade jag några av mina absoluta favorit bilder. Jag hade en photoshoot med Julia i en fårhage i vackert motljus en av kvällarna och det var nog en av mina bästa photoshoot någonsin. Bilderna under den fotografering blev väldigt bra och under min resa till Varberg fick jag för första gången någonsin fota med andra som också älskar fotografering.

Sist, men inte minst - vad tror du är viktigast för att lyckas som fotograf?
För att lyckas tror jag man ska ha viljan att lära sig och våga prova nya saker, aldrig ge upp och kunna lära sig av sina motgångar.

 
Tack fina Amanda för du ville ställa upp på en intervju, visst tar hon helt underbara porträttbilder? Eftersom jag själv älskar porträtt så är det lite extra kul och så bra att kunna inspireras av varandra, keep it up Amanda, you are amazing!

Förstör människor bilder, eller?

2015-11-25 - 11:33:00 / 9 kommentarer / All kopiering förbjuden

SER NI ljuset? Alltså, hur underbart är inte motljus!?!? Två härliga bilder från helgen, så himla härliga!

I helgen stod jag på Öppet hus i skolan och snackade då med en tjej som var intresserad av att börja just medialinjen och hon påstod att människor förstör bilder och gillade därför att fota mycket natur, helt klart något jag respekterar, men jag har funderat på det så mycket, för jag håller inte riktigt med henne. Jag älskar att fota människor, men inte uppställt och stelt utan när människor är så naturliga som de bara kan vara. Barn är därför guld att fota, för de bryr sig liksom inte alls. När jag gick hem från fotograferingen i söndags så tänkte jag extra mycket på det, för jag sa aldrig riktigt åt de vad de skulle göra, de sprang runt och lekte och jag var liksom bara där, vid sidan om, och fångade det på bild. Det kan inte bli mer naturligt. 

Massa bus i snön

2015-11-24 - 15:25:33 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden

Det var en väldigt aktiv och busig, men otroligt snäll och glad, kille jag fotade i söndags! Jag var sådär töntigt nervös bara för jag inte fotat någon på länge men har kollat igenom alla bilder idag och det blev verkligen så mycket bättre än vad jag väntat mig. Sånt gör mig glad!! Ni ser ju på bilderna ovan hur glad han ser ut, och vi hade ju extrem tur att snön låg kvar och kunde underhålla, och dessutom smög sig solen fram och jag fick fota lite motljus - DRÖMsenarium. 

COLOUR IT UP

2015-11-23 - 12:45:50 / 10 kommentarer / All kopiering förbjuden
 

WINTER WONDERLAND

2015-11-22 - 10:54:51 / 9 kommentarer / All kopiering förbjuden

Godmorgon, detta vaknade jag upp till, så himla fint och mysigt men också kallt. Det skulle varit perfekt om det var jul nu ungefär, för vem vill inte ha all denna snö till just julafton? Vill också gärna åka lite skidor, skridskor, ha snöbollskrig och sådär men det lär jag väl inte hinna innan all snö är bort igen. 

Det jag däremot ska göra idag är att ha en fotografering med en familj. Tror verkligen det kan bli himla härliga bilder så det ska bli spännande men det var längesedan jag fotograferade nu så lite nervöst. 

Gymnasiemässa

2015-11-21 - 21:15:48 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden

Det är that time of the year, när alla skolor försöker locka till sig alla förvirrande 9:or som ska ta steget ut i vuxenvärlden om mindre än ett år! Jag är ambassadör får min skola, LBS och igår stod vi på mässa i Lund och idag stod jag på öppet hus! Åh, jag tycker verkligen den är SÅ kul, speciellt när jag brinner för foto och verkligen vill få andra unga fotointresserade att få upp ögonen för just vår skola och programmet jag går. Är man en rikigt medieälskare och vill jobba med det i framtiden, eller bara vill ha 3 fantastiska år så är LBS helt rätt, har aldrig ångrat en sekund av mitt val och det är så extremt härlig att känna så!

BLOGGINTERVJU: Alma Bengtsson

2015-11-20 - 10:00:00 / 5 kommentarer / All kopiering förbjuden

Ny, rolig och inspirerande inläggsserie på bloggen, bloggintervjuer! Eftersom detta främst är en fotoblogg så vill jag såklart främst intervjua fotobloggare. Dessa inlägg kommer komma upp en gång i veckan med en ny fotoprofil varje vecka. Frågorna kommer varieras och ändras utefter varje person. Jag har en lång lista på fotobloggare jag vill ha med här, men vet du något, eller om du själv har en fotoblogg, så tveka inte på att mejla mig (aangelicabengtsson@gmail.com) så kanske du får synas här. 


Fredag igen, eftrerlängtat! Och en ny intervju, efterlängtat! Denna vecka är det Almas tur att synas här och hon är så otroligt grym och inspirerande, precis som hennes vän beskrev hennes fotostil!
Alla bilder kommer från Almas blogg.


Hej Alma, hoppas allt är bra med dig! Du går ju på LBS, precis som jag, fast i en  annan stad bara, och läser estetik-media där, är det en skola och en linje du rekommenderar för andra media-intresserade personer? Varför/varför inte?

Hejsan! Ja, jag går på LBS i Varberg och jag tycker det är hur bra som helst! Jag trivs superbra på skolan med alla lärare och elever och linjen, estetik och media, är verkligen perfekt för mig! Jag är elevambassadör för skolan vilket betyder att jag är med och hjälper till på öppna hus och mässor och jag berättar alltid om hur bra jag trivs på skolan. Jag tycker det är bra att det är en lite skola, man kommer så mycket närmre lärarna och de andra eleverna och stämningen på skolan blir så mysig. Estetik och media är ett jättebra program för de som är intresserade av media och det bästa med LBS är att man inte behöver kunna något innan utan man får lära sig allt från grunden. Det är superbra!

 

Att fota är ju ett stort intresse för dig, hur kommer det sig?
Jag skulle nog säga att foto är mitt största intresse. Tidigare var det hästar som stod på första plats men fotografering gick om för några år sedan... Allt började med att jag och min vän Yasmine började fota en massa när vi var i stallet. Jag fick fota henne när hon red och hon fotade mig när jag red osv. Sedan gick min kompaktkamera sönder (tappade den i golvet i stallet, haha...) och jag började fota med mammas och pappas systemkamera. Då blev allt plötsligt ännu roligare! Yasmine lärde mig en del om inställningar så småningom började jag fota mer manuellt. Då fotade jag nästan bara natur och hästar, men nu är det mer porträtt. Jag lade ut massvis med bilder på bilddagboken och fick en del bra respons vilket var roligt och det pushade mig att fortsätta utvecklas. Jag har lärt mig så mycket av så många fina människor på bilddagboken! Nu är det sju år sedan jag började fota, helt galet!

Vad är det roligaste att fota enligt dig?
Oj, så himla svår fråga! Jag älskar ju att fota nästan allt... Jag tycker det är roligt med självporträtt just för att det är så personligt. Jag tycker om porträtt för att man måste samarbeta med en modell vilket kan vara utmanande (men alltid roligt!). Jag älskar att krypa runt i trädgården och fota macrobilder på vårblommorna, det är som terapi för mig! Sedan älskar jag gatufoto, det är nog t.o.m. min favoritgenre inom foto, trots att jag själv nästan aldrig fotar det eftersom jag är feg och bor i en småstad, haha. Gatufoto är något jag verkligen vill försöka med mer!Du verkar ha några lika foto-nördiga kompisar som dig själv, vilket verkar jättehärligt och roligt! Jag kan tänka mig att det är kul att styra upp photoshoots tillsammans, vilken är den roligaste photoshooten du gjort med kompisar, utanför skolan? (Länka gärna någon bild/blogginlägg/video!)
Åh, ja, det är helt fantastiskt! Hela min klass är ganska fotonördiga (några filmnördar finns där också!). Jag fotar mest med Julia och den roligaste photoshooten vi har haft var i somras när vi åkte till Hornsjön. Det var en stilla sommarkväll och Hornsjön är en av de vackraste platserna jag vet. Allt var bara bra den kvällen! Vi sa att vi skulle gå ifrån sjön innan det blev mörkt så vi skulle slippa gå genom skogen i mörkret men vi kunde inte slita oss från den fina platsen så vi fick gå genom skogen i mörkret i alla fall... Vi var livrädda, haha.

 


Om du skulle beskriva din fotostil med 5 ord, vilka ord skulle de då vara? Spirituellt, fridfullt, harmoniskt, blandad, photoshop...? Vet faktiskt inte, fick ta hjälp av min vän Magda, men det blev inte så mycket lättare haha. Det är svårt att beskriva fotostilar! Hon sa även unik och inspirerande, så det får jag väl skriva också! :)

 
För ett tag sedan skrev du på bloggen att du fått en jobb, där du jobbar som fotograf för Vagabond (hur kul!!??), hur fick du det jobbet? Berätta gärna vad du får göra!
Ja, det stämmer! Jag jobbar, tillsammans med Julia, på Vagabond och vi fotar så kallade 360-bilder till hemsidan. Vi fotar 36 bilder på varje sko som sedan läggs ihop så man kan snurra och se skorna runt om på hemsidan (svårt att förklara, ni får gå in på hemsidan om ni vill se hur det ser ut! http://vagabond.com/). Innan man kan fota skon måste man ta av ev. klisterlappar undertill samt en lapp där det står artikelnr. osv. Sedan sorterar vi in bilderna i mappar i datorn och beskär och redigerar dem litegrann. 
Vi fick jobbet genom att Vagabond kontaktade vår f.d. fotolärare (som nu är rektor på skolan) och de frågade om det fanns några elever som var intresserade av jobbet. Sedan blev vi intervjuade och de bestämde sig för att de ville ha oss båda, så på den vägen är det! Som det ser ut nu har vi jobb fram tills den 31 januari.


Tack snälla, fina Alma för du ville ställa upp, glöm inte att ni kikar in på hennes grymma blogg och ta en kik på Vagabonds hemsida för se alla bilder hon varit med och tagit där. Alma du kommer komma långt med ditt fotograferande, hade du bott lite nämre hade jag lätt velat fota med dig en dag!!


En annorlunda fotografering

2015-11-19 - 16:58:00 / 4 kommentarer / All kopiering förbjuden

Får jag välja så fotar jag ju helst porträtt, men måste medge att det är otroligt kul att fota annat också!
Ett pågående projekt vi har i skolan just nu är experiment foto, och hela grejen går ut på att fota något salgs experiment där man inte riktigt vet hur slutresultatet blir, det vill säga att man inte kan planera det helt utan det får bli lite som det blir. 

Jag brukar ha så otroligt svårt att komma på vad jag vill göra, om det så gäller fotouppgifter eller att komma på ett ämne att skriva om på svenska, men det har blivit otroligt mycket bättre nu och det är så skönt, jag kom helt enkelt igång snabbt med uppgiften och hade en väldigt rolig idé så idag tog jag hem blixt från skolan och hade fotolektion hemma - så skönt och jag älskar att vi har den friheten att kunna ta med oss utrustning hem och vi inte är låsta till skolan! Bilderna blev nog bra, så tänkte visa lite till helgen, men om ni är sugna på veta vad jag gjorde kan ni se här, så länge!

Det går framåt!

2015-11-17 - 17:34:31 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden

Jag vill vara lite hemlig med mitt gymnasiearbete (fast om någon frågar mig i skolan eller andra kompisar så säger jag det direkt...) men samtidigt vill jag blogga om det, eftersom det innebär mycket foto! På bilderna ovan ser ni ju lite sneakpeak liksom. Jag har haft ganska många fotograferingar denna höst ju och allt har i princip varit till gymnasiearbetet vilket har varit så otroligt kul. Jag har gått igenom alla bilder och gett bilderna till familjerna/personerna jag fotat men nu återstår det att redigera lite mer ordentligt på mina absolut favoritbilder, samtidigt som jag måste börja fundera rent praktiskt hur det ska genomföras, och dessutom ska vi också skriva rapporter - drygtaste någonsin! 

Det jag tänkte komma fram till, är att det faktiskt går framåt och det känns ändå som jag kan lyckas bli klar i tid! Trean innebär ju mycket plugg i många ämne och utöver det måste du jobba med ditt gymnasiearbete lite när det finns tid, och jag som alltid känner press och stress mår för en gångs skull bra och känner mig lugn över detta! 

Take me back

2015-11-14 - 12:38:14 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden
Jag sitter i pyjamas och klockan är 12.35 - när hände detta senast? Jag har jobbat sedan mars och det hade tagit upp så mycket tid så att det aldrig funnit tid att lata sig på helgerna. När jag inte jobbat har jag haft andra planer, för att känna att livet var mer än jobb och skola. Tiden går så jäkla snabbt och vi är i mitten av november, snart är det ju ett nytt år och jag har inte ritkigt hunnit reflektera över det. Jag tar studenten nästa år och även om det är något jag längtar efter, så är det samtidigt väldigt skrämmande. 

Och vad jag längtar efter en resa låångt iväg. Min rädsla efter gymnasiet är att jag inte ska våga göra något jag drömmer om och fastna i rutiner och det säkra hemma i Sverige. Vill ut och resa, besöka plaser och träffa nya människor!

BLOGGINTERVJU: Beatrice Jakobsson

2015-11-13 - 10:00:00 / 4 kommentarer / All kopiering förbjuden

Ny, rolig och inspirerande inläggsserie på bloggen, bloggintervjuer! Eftersom detta främst är en fotoblogg så vill jag såklart främst intervjua fotobloggare. Dessa inlägg kommer komma upp en gång i veckan med en ny fotoprofil varje vecka. Frågorna kommer varieras och ändras utefter varje person. Jag har en lång lista på fotobloggare jag vill ha med här, men vet du något, eller om du själv har en fotoblogg, så tveka inte på att mejla mig (aangelicabengtsson@gmail.com) så kanske du får synas här. 


Denna veckan har jag snackat med Beatrice, en härlig och glad person som gillar att fota på nattklubbar. Spännande och lite annorlunda ju! Alla bilder i inlägget är tagna från Beatrices blogg och tillhör självklart henne. 

 

Hej Beatrice, vad roligt att du vill ställa upp! Du driver ju också en fotoblogg och där är mycket porträttbilder, är det favoriten att fota?

Åå, hej! Vad kul att jag fick vara med. Just nu är det favoriten när det gäller fotografering. Jag älskar att jobba med människor, så underbart. Min inspirationkälla för att fotografera människor är stor och därför blir det min favorit. 

Vad gör du om dagarna just nu? Pluggar, jobbar?
Mina dagar är ganska tomma när det gäller jobb och plugg. Söker jobb samtidigt som jag funderar på att plugga nästa år. Annars är det jobb inom fotografering som min vardag består av.

 

Om du skulle beskriva din fotostil med två ord, vad skulle du säga då?
Oj, svårt. Jag skulle beskriva min fotostil med orden ljust och stilrent.

Du har gjort en del fotojobb vad jag fattat det som, vad är det roligaste fotojobbet du har gjort?
Eftersom jag älskar fotojobb som är under en längre period så blir mitt svar nattklubb. Nästan varje dag under 2014 bestod av sena nätter och mycket tid att redigera bilder från kvällarna. Blev aldrig trött på jobbet eftersom jag hade den bästa personalen, vi gav varandra energi för flera dagar framåt. Hände alltid något där, nya händelser, nya artister eller nya människor. Klart det bästa och roligaste fotojobbet jag gjort.

…och vad skulle vara ditt dröm-fotojobb?
Nästan hälften av mina timmar på dygnet går åt till att titta på inredningsbilder så mäklarfotograf skulle vara en dröm. Eller vara på en nattklubb/event. Svårt att bestämma mig, det är två bra drömmar.


Vad är dina planer för framtiden? Vill du jobba med foto på heltid eller tror du mer det är en hobby?
Klart jag skulle vilja jobba med foto resten av livet, men på heltid kommer det förmodligen inte bli pga att så många fotograferar idag. Men att jobba på halvtid är helt klart ett mål med min framtid. Att bara ha foto som en hobby skulle göra mig besviken med tanke på att jag lagt ner så mycket energi på det. Tänker inte ge upp förrän jag testat alla vägar inom fotografering.

Jag tackar Beatrice för hon ville ställa upp på en intervju och önskar henne all lycka till med fotograferandet, för visst är hon grym? Med rätt inställning går man långt!


Fotografering med Emma

2015-11-12 - 18:09:50 / 1 kommentarer / All kopiering förbjuden
Modell: Emma Ivarsson | Foto: Angelica Bengtsson (jag)

Det har varit lite ont om fotograferingar de senaste veckorna, men det har ju gjort att jag hunnit med att redigera ikapp. Jag har inte så jättemånga fler fotograferingar bokade (detta handlar alltaså om mitt gymnasiearbete) men när nästa fotografering är gjord ska jag kolla över hur mycket jag har och vad som möjligen skulle behövas för att göra det så bra som möjligt. 

I alla fall, här ovanför har vi en jättehärlig tjej, Emma, som kontaktade mig när jag sökte modeller så vi träffades för några veckor sedan och fotade. Så härlig tjej och helt fantastisk duktig framför kameran. Hon jobbar som modell lite bredvid skolan så det var även bra träning för henne. Förhoppningsvis kan vi träffas fler gånger och fota tillsammans. 

G Ö T E B O R G

2015-11-11 - 16:36:41 / 1 kommentarer / All kopiering förbjuden

Jag besökte fina Göteborg i helgen och oh my god vad jag gillar den staden! Vi kom dit på lördagseftermiddagen så vi checkade in där vi skulle bo (ett billigt vandrarhem utanför stan) och sedan tog vi oss in till centrala Göteborg och gick runt lite. Sedan letade vi upp en restaurang på Avenyn och njöt av god mat innan vi drog oss hemåt igen för att göra oss redo för konserten. Gavin DeGraw hade spelning i Lisebergshallen och där var vi bänkade längst fram. Åh vad grym han var!!! På söndagsmorgonen checkade vi ut så fort vi var klara och låste in våra väskor på centralen, och åt en underbar frukost på Scandic, den gav oss energi för hela dagen så vi hann med många affärer och en promenad genom Kungsparken mot centralen innan vi skulle ta tåget hem igen. En liten minisemester som var otrolig härlig och mysig, fler småresor tack!

Bli en bättre fotograf - mina tips: Fota barnporträtt

2015-11-07 - 12:21:00 / 1 kommentarer / All kopiering förbjuden
Att fota barn är så otroligt kul! Många har frågat mig "men det är väl svårt att fota barn?" och jag svarar alltid glatt "Nej, det är bara roligt och det ger alltid väldigt naturliga bilder". De flesta tystnar, tänker efter och inser att ja, det har du nog rätt i. Jag fotar mycket hellre lekande barn där 50 % av bilderna blir suddiga än en 20-årig tjej med rätt fokus i varje bild, men med stela leende och perfekt hår. 


Visst är det utmanande däremot. Att fota barn är inte en dans på rosor och man får räkna med många suddigt bilder, men de som väl blir bra, det blir riktigt jäkla bra. 

Tre steg till bättre barnporträtt: 

Bygg upp ett förtroende till barnen och bjud på dig själv! 
Barn älskar att leka, springa runt och göra fula grimaser, men man måste börja med att prata och lära känna varandra. Det tar olika långt tid med olika barn eftersom alla är så olika. Vissa kanske gillar dig direkt medan andra har en uppbyggd vägg du måste komma förbi för att få barnet att släppa loss

Utnyttja barnens intresse och låt barnen vara med och bestämma
Att leka under en barnfotografering är otroligt viktigt. Det sämsta du kan göra att är ställa barnen mot väggen och säga åt de att le. Lär känna barnen och anpassa dina lekar (finns några tips längre ner) utefter vad de gillar att göra på fritiden eller låt de vara med och bestämma. Vissa lekar kanske inte alls är optimala för att fotografera, men om du låter barnen leka det ändå, en lite stund, så blir humöret på topp!

Ha ett stort tålamod och var lika glad som du vill att barnen ska vara
Barn kräver tid och energi, du kan inte alltid få barns leende på beställning och därför måste du fota mycket och stå ut även om du känner att bilderna inte blir bra. Desto mer du fotar, desto större chans är det att där finns en bra bild. Tappar du själv humöret så känner barnen av det, därför ska du utstråla massor med energi och glädje för att barnen ska känna att du har minst lika kul!
 
 
Någar förslag på lekar:

Lövkrig (perfekt nu i höst, kör snö-krig till vintern)
Charader / härmapa
Grimasleken
Viskeleken
Gissningslek

Vill du har förklaring av någon lek så lämna en kommentar!

 
 

BLOGGINTERVJU: Ebba Lillieström

2015-11-06 - 10:00:00 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden

Ny, rolig och inspirerande inläggsserie på bloggen, bloggintervjuer! Eftersom detta främst är en fotoblogg så vill jag såklart främst intervjua fotobloggare. Dessa inlägg kommer komma upp en gång i veckan med en ny fotoprofil varje vecka. Frågorna kommer varieras och ändras utefter varje person. Jag har en lång lista på fotobloggare jag vill ha med här, men vet du något, eller om du själv har en fotoblogg, så tveka inte på att mejla mig (aangelicabengtsson@gmail.com) så kanske du får synas här. 


Först ut är Ebba Lillieström, en tjej vars blogg jag läste länge och någon som verkligen inspirerar mig! Besök hennes fantastiska blogg och lämna en kommentar! 
ebbalilliestrom.se


Hej Ebba, jag har läst din blogg ett tag nu och tycker du verkar vara en sådan härlig, go, glad och snäll människa, hur tror du att dina närmsta vänner hade beskrivit dig som person?
- Åh en sådan svår fråga! Men mina närmaste hade faktiskt beskrivit mig på exakt samma sätt! Underbart att du som läsare fått samma bild av mig som mina vänner! Det hade även sagt att jag är lite försiktig och ett vanligt ord jag får höra är att jag är söt och inte utseendemässigt utan hur jag uttrycker mig. Så ja jag är en glad, snäll, härlig, försiktig och söt som person. :)Du tog studenten i somras (som fick mig att längta ÄNNU mer till det är min tur nästa år) – har du någon plan på hur du ska fortsätta utbilda dig?
- Jag ska skaffa mig en högre utbildning. Då jag verkligen vill läsa på ett universitet eller högskola då det verkar så utvecklande och roligt! Just nu har jag tagit ett år för att jobba och tänka men jag har som mål att studera i höst! Frågan är bara vad, det har jag inte klurat ut än..

Du älskar ju fotografering, precis som jag, hur växte ditt fotointresse fram?
- Jag hade en jättedålig liten kamera i 6:an 2008/2009 som jag sprang omkring med hela tiden!!  Det hela började som en lek kan man säga. Sedan började jag låna mammas kamera och efter det använde jag hennes kamera som min egen så intresset har utvecklats med mig. Jag älskar det och kommer alltid fotografera, hela livet ut.Är du helt självlärd inom foto och Photoshop eller har du gått någon kurs?
- Jag är 100% självlärd. Det är så fint med internet på det sättet att all information finns där om du har nyfikenheten att vilja upptäcka den. Jag har även några fotoböcker hemma. Har läst fotografisk bild 1 på gymnasiet men jag kunde redan allt så den gav mig inte så mycket. 

Vad tror du det viktigaste är för att behålla ett intresse, vare sig det är foto, ridning eller fotboll? Kan man tappa intresset?
- Det viktigaste är att komma ihåg att göra det för sin egen skull. Att intresset får en att glömma bort allting annat och gör en som person harmonisk i själen på något sätt. Det tror jag är det viktigaste att ha i åtanke för att hålla lågan brinnande för det man gillar att göra.


Tre ord som beskriver din fotografi-stil?
- Åh sååååå svårt! Hmm.. Utomhus, självporträtt, ljus. Eller ja jag vet inte, haha dessa ord som kom upp i huvudet först :)

Vart ser du dig om 10 år, om du tänker på både familj, karriär, vänner och drömmar?
- Oj! Jag är nog gift och kanske har barn. Jobbar med något och har ett eget företag på sidan av, umgås fortfarande med mina kära vänner men har även skaffat nya. Jag har tagit mitt dykarcertifikat som jag drömt om, lärt mig yoga samt rest jorden runt! Jag vill ha deltagit i något betydelsefullt som ett volontärarbete eller liknande och att jag tänker på mina medmänniskor. Exempelvis skänker pengar, har ett fadderbarn, sitter med i någon organisation eller liknande. Jag vill hjälpa till!Alla bilder i detta inlägget tillhör Ebba Lillieström. 

TACK Ebba för du ville ställa upp, och fortsätt vara så kreativ, härlig och grym som du redan är! Du kommer gå långt med din inställning till livet!


Make love, not war

2015-11-04 - 15:24:32 / 10 kommentarer / All kopiering förbjuden
Min fina fina vän Rebecka med sin pojkvän Jonathan. HUR fina är inte de tillsammans? 

Från en av alla min fotograferingar och även här känner jag mig nöjd! Det är verkligen så kul att jag fotat så mycket i höst, och jag har fler fotograferingar kvar senare i november, men tiden går så snabbt så snart är det dags att färdigställa allt till gymnasiearbetet och det blir om möjligt ännu roligare!

Idag är det NoHate-dagen, så vad passar bättre än dessa kärleksbilder?  Jag tycket verkligen det är så viktigt att sprida glädje, kärlek och energi på internet, och inte bara på bloggar utan på alla våra sociala medier. Det gör lite ont i mig när folk ser hela internet som en negativ bit i vårt samhälle, för det finns så mycket positivt med det också, men oftast tar det negativa över och tar fokusen, tyvärr. #NoHateSE

Jag ger er en liten utmaning idag (ni får som läser...),
Kommentera 5 bloggar med något snällt. Något ärligt, något ni verkligen tycker. Inte bara "Hej, fin blogg" utan något mer från hjärtat. 

Skicka 3 snaps till 3 olika personer och skriv något fint. HUR kul är det inte att få en snap helt oväntat och få läsa något fint?

Lägg tid att skriva en härlig kommentar på någons instagrambild, inte bara gilla allas bilder. 

Skicka ett sms/meddelande på facebook till en nära vän, och gör hen extra glad idag. Eller till någon som du vet skulle behöva det extra mycket just idag.

... jag lovar att göra detsamma!

TIPS: Gör dina egna kameradjur

2015-11-03 - 17:31:21 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden

Enkla, söta och effektiva små kameradjur! Jag har kollat många kurser på Moderskeppet och i kursen "Lekfulla syskonporträtt" så använder sig fotografen Juliana Wiklund av ett litet kameradjur - och jag ville testa göra ett eget. Det är alltså som en liten kompis som får följa med på fotograferingar när barnen är i fokus, för att göra det lite roligare för barnen. Nu har jag faktiskt inte provat fota barn med mitt kameradjur, men längtar tills det är dags faktiskt. 

Vill du göra ditt egna kameradjur? Man kan säkert göra på flera olika sätt, och det finns även att beställa från exempelvis kamda.se. Det jag använt mig av är ett tjockt hårband (typ en sånhär - länk), ett gosedjur vi fått från donken någon gång för längesedan och lite sytråd. Tro mig, jag är inte bra på sy - men detta klarar nog alla av. Det jag gjorde var att sy fast benen på hårbandet så han "sitter" på objektivet. Lite ostabilt men det funkar om man lutar djuret lite bakåt. 

Har några fler gosedjur här hemma som jag ska prova med, jag lovar att visa när det är klart!

En bra helg

2015-11-03 - 11:53:00 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden
Bloggen har stått lite tom över helgen, men så blir det ju ibland. Jag vill aldrig tvinga fram inlägg och tycker själv min blogg är ganska tråkig, och så ska det ju inte vara. Jag tänker att det kommer vara lite halv-dålig uppdatering här fram tills jag är klar med en ny design, och då ska jag försöka ändra upplägget lite, som jag tror bli bättre.

Annars har de senaste dagarna varit så bra, och jag mår så bra! Jag jobbade mitt sista pass i parken i lördags (fast kommer nog jobba lite till jul!) och i söndags hade jag min första helt lediga dag på l ä n g e. Jag gjorde inte så mycket mer än att sova, träna och städa - allt i min egna takt. Har ju haft höstlov en vecka nu och min skola bjuder på två studiedagar (läs: lediga dagar om man är klar med allt som ska vara klart) såhär efter lovet, vilket är underbart! Igår hade även mamma en ledig dag så vi spendera många timmar på Emporia tillsammans, så mysigt. Idag är jag hemma själv och det är något jag älskar, jag har hunnit med en del redan och klockan är inte ens 12! Jag ska duscha och sådär innan jag spenderar eftermiddagen framför datorn med lite skoluppgifter, blogg och sådant. 
Och förresten, på lördag ska jag till Göteborg, jag längtar!!