Bli en bättre fotograf - mina tips: 3 tips för att slippa stela porträtt bilder!

2015-01-30 - 09:20:00 / 33 kommentarer / All kopiering förbjuden
"Bli en bättre fotograf - mina tips" är en inläggsserie där jag kommer ge er tips inom fotografering. Det kan vara allt från ljussättning till vad man ska tänka på när man fotar en familj eller barn. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel inom fotografering, och att jag inte är något proffs. Jag tror att vi lär oss genom varandra, och genom att testa - och allt jag skriver är baserat på egna erfarenheter, sådant jag lär mig i skolan och sådant jag lär mig när jag fotar själv. Är det något speciellt ni vill att jag skriver om, eller om ni har något tips att dela med er av så släng in en kommentar!


Jag älskar porträtt fotografering, alltså på riktigt, det är min favorit inom området foto, även om jag gärna testar annat så hamnar det på topp! Något som jag dock känt som en utmaning som fotograf är hur jag ska få modellen att se avslappnad och lugn ut. Att få fram riktigt känslor och uttrycka som känns ärliga och inte tillgjort ÄR otroligt svårt. Ställ en modell mot en vacker bakgrund/miljö och ta några stela porträtt där de ler lite och ser obekväma ut... NEEEEJ snälla, kan vi skippa de tråkiga bilderna och istället lära oss hur vi får en härlig bild med glädje eller kärlek!?

Här av vi några bilder där jag tänkt efter ordentligt för att fånga en härlig och glad känsla!

Ovanför är det bilder på några av mina närmsta vänner men trots det så är det inte alls säkert att de känner sig bekväma framför kameran - men visst ser de inte alls obekväma ut?!

1. Lek en lek! Det låter jättetöntigt, jag vet, men det är resultatet som räknas! Är de porträtt på två - tre stycken så kör "5 sätt att kramas på". Be modellerna kramas på 5 olika sätt, och fota medans de tänker, provar och misslyckas - det blir fantastiskt härliga bilder! 
-försök också att tänka ut egna lekar ni kan köra utefter vad fotograferingen handlar om, träning, glädje, kärlek.. ja ni förstår. 

2. Prata mycket med modellen, även om ni är bästa kompisar eller ni träffas för första gången så mycket du ge ett bra intryck som fotograf och det är DITT jobb att få modellen att känna sig bekväm. Medan du testar ljus och inställningar kan du passa på att "lära känna" modellen lite, prata igenom vad du förväntar dig och fråga vad hen förväntar sig, men försök också ha en avslappnad konversation som vänner - typ diskutera favoritserien eller berätta om en härlig resa du gjort. Glöm inte att berömma modellen under fotograferingen också!!

3. Be modellen röra på sig, gå fram och tillbaka, i sidled, titta neråt, då kan du få väldigt neutrala och enkla, men inte tillgjorda, bider! Skulle du ha en assisten med dig, be hen berätta något eller prata med modellen, och försöka fånga de stunderna när modellen lyssnar och ler, eller skrattar åt ett skämt, inte när modellen pratar. Tolka en fotograf - provsmak

2015-01-29 - 18:21:32 / 15 kommentarer / All kopiering förbjuden

I skolan håller vi på med ett fotoprojekt som heter "tolka en fotograf" vilket faktiskt är väldigt spännande! Vi har fått i uppgift att välja en fotograf (vi fick några att välja mellan av vår lärare) och sedan inspireras till att fota egna bilder som skulle kunna passa in i deras portfolio - det är en utmaning faktiskt, och ovanför ser ni lite provsmak på vad jag håller på med. Jag är inte klar men lovar att visa resultatet senare. 

Jag har för tillfället inga nya bilder att visa men tänkte knåpa ihop något photoshoptips eller fototips tills imorgon, något speciellt ni vill se?! NU får jag nog ta tag i alla kommentarer.. sånt händer om man missar en dag hehe. 

TIPS PÅ FOTOBLOGGAR? Länka!

2015-01-28 - 12:58:00 / 21 kommentarer / All kopiering förbjuden
Jag vill gärna ha tips på fotobloggar, om det så är din egna lilla blogg eller en större fotoblogg - jag tänkte att vi kan samla massa länkar här bland kommentarerna och sen knåpar jag ihop ett inlägg med några av mina favoriter, så länka på, både din egen och andras!

Fototävlingar!

2015-01-28 - 09:48:00 / 10 kommentarer / All kopiering förbjuden
Vad är roligare än fototävlingar hos bloggar!? Me like! Just nu har både Linn och Annie tävlingar, så jag tänkte i detta inlägget skicka med en bild i båda (hoppas det är okej att göra så!).

Linn driver en fantastiskt fotoblogg som hon alltid uppdaterar med nya fräscha bilder, mycket proträtt som jag älskar! Temat på tävlingen hos henne är svartvitt och jag har valt bilden nedan. Priset är en värdecheck hos kamda.se, en superbra onlinebutik med perfekta kameratillbehör till bra priser. Om jag, mot förmodan, skulle vinna, så skulle jag vilja ha en fjärrutlösare(länk), och förhoppningsvis bli bättre på fota självporträtt hehe. 
 


Hos Annie, som också driver en underbar blogg men grymt härliga bilder, kan man vinna ett pris från kamda.se, idiwa.se eller mizzy.se - vilka bra valmöjligheter! Skulle jag vinna, då hade jag valt en reflexskärm(länk) för att kunna förbättra mina porträttbilder! Temat är djur och/eller natur och jag har valt en härlig vinterbild!
 Bli en bättre fotograf - mina tips: Häftiga vattenbilder!

2015-01-27 - 08:30:00 / 21 kommentarer / All kopiering förbjuden
"Bli en bättre fotograf - mina tips" är en inläggsserie där jag kommer ge er tips inom fotografering. Det kan vara allt från ljussättning till vad man ska tänka på när man fotar en familj eller barn. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel inom fotografering, och att jag inte är något proffs. Jag tror att vi lär oss genom varandra, och genom att testa - och allt jag skriver är baserat på egna erfarenheter, sådant jag lär mig i skolan och sådant jag lär mig när jag fotar själv. Är det något speciellt ni vill att jag skriver om, eller om ni har något tips att dela med er av så släng in en kommentar!

De berömda vattenbilderna ger alltid lite WOW känsla - så hur gör man egentligen?! Jag vill inte visa er hur man gör, utan mer hur jag gör och lite trix jag använder. Vattenbilder kan göras på såå många olika sätt och de blir så himla speciella - vilket är himla kul! Titta bara här..

Bra att ha; Kamera, stativ, en stor vask, ett glas/annat genomskinligt och tålamod!

 
När jag tog dessa bilderna så satte jag min kamera på ett stativ och ställde in fokusen på bakre kanten av glaset. Glaset, som är från Ikea, står i vår köksvask som är ganska djup och stor och kameran har jag lite nedåtriktad för att komma över kanten. Jag tog några testbilder, ställde in ljuset och sedan körde jag på. Har förresten bara dagsljus som ljuskälla och det kommer bakifrån. 

För att få vattnet att bubbla och sådär så har jag använt mig av själva kranen, jag öppnade och stängde av den om och om och om och om igen, samtidigt som jag tryckte på avtryckaren på kamera i princip hela tiden. Det är bara till att köra på och inte tänka så mycket - se dock till att kolla så fokusen ligger någorlunda rätt så inte alla bilder blir helt suddiga. Mitt glas flyttade sig lite när jag spolade vatten och sen kollade jag inte så noga om fokusen var rätt när jag flyttade tillbaka det. Såhär ser det ut inne i bridge, massa vattenbilder, misslyckade och lyckade;

Tänk också på att vattenbilder är ingenting utan redigering - för att få till den där härliga blåa känslans så mste bilderna efterarbetas, och de kan göra det SÅ otroligt mycket snyggare! I bilden här under har jag främst ändrat vitbalansen (hett tips att fota i raw-format och använda Camera Raw/Photoshop till redigering) och sen ändrat lite skuggor/vita och svarta partier/highlights osv. 
 
Har ni fotat vattenbilder någon gång eller blev ni sugna på testa!? Skicka gärna länkar om ni lägger upp några bilder - vill gärna se!!

Lite mer friskis & svettis

2015-01-26 - 09:09:00 / 27 kommentarer / All kopiering förbjuden
 
Lite fler bilder från Friskis - träningsbilder är himla härliga tycker jag, speciellt när de är helt spontana, både uttryck och rörelser, visst?! Vill ni se några fler bilder så kan ni kika in på min Facebook sida, Angelica Bengtsson Fotografi!

Friskis & Svettis

2015-01-25 - 18:09:49 / 20 kommentarer / All kopiering förbjuden

Igår var jag på Friskis & Svettis, där jag alltid tränar, och fotade när de höll Öppet hus! Det var superskoj att få vara med och fotografera, väldigt bra att fota något lite nytt och utmanande och att fota okända människor är inte alltid det enklaste. Bilderna kommer synas på deras hemisda, facebooksida samt visas på en info/reklam-TV på anläggningen så det blir kul att se sina egna bilder där!

"Idag har vi en fotograf här"

2015-01-24 - 17:57:01 / 39 kommentarer / All kopiering förbjuden

Veckans andra fotojobb är avklarat! Jag var överdrivet nervös idag, hehe, men det gick superbra och jag tror säkert där är några bra bilder. Lite dåliga ljusförhållande och lite obehagligt att fota okända människor som kanske tycker det känns lite obekvämt - men det är ju en otroligt bra erfarenhet att våga, men det är samtidigt min uppgift att försöka vara lite diskret och få naturliga bilder. Det kändes dock inte som det var någon som direkt störde sig på mig utan de körde på och sen hamnade de på bild någon gång. Sen var det ju kul att bli kallad fotograf och känna sig lite betydelsefull! .. Ja, bilderna går jag nog igenom imorgon, har bilder från två olika jobb nu så imorgon får bli redigeringsdag! Vad gör ni ikväll? 

Winter nature

2015-01-23 - 09:37:00 / 53 kommentarer / All kopiering förbjuden
 

Förr fotade jag alltid alltid alltid naturen men det blir minder och mindre, men igår blev det lite natur - väldigt fint med lite frost ju! Vad fotar ni helst, och varför!? Jätteintressant att höra och diskutera. Jag gillar porträtt allra bäst, att jobba med människor är så roligt och jag älskar att få till härliga, naturliga skratt och speciella ögonblick!
 

Fotojobb på sjukhuset

2015-01-22 - 15:15:53 / 37 kommentarer / All kopiering förbjuden
Vilken rolig och innehållsrik torsdag det varit! Från en tråkig mattelektion till ett fotojobb på sjukhuset till en fotorunda i min ensamhet - jag klagar inte! Tänk när man är vuxen och kan ha ett jobb som innehåller varierande saker varje dag.. jag längtar redan! 

Fotojobbet gick förövrigt superbra och smidigt! Jag anser ju inte mig själv som fotograf direkt och ordet fotojobb låter så himla seriös, men samtidigt var det ett fotojobb. Kanske ska man bara vänja sig vid ordet och tanken att det är ett jobb åt någon annan? Lite nervös var det men himla kul, och det är en bra erfarenhet! Nu ska jag hoppa i träningskläderna och cykla mot gymmet. Har börjat få lite problem med benhinnorna så nu får jag strunta i löprundor ett tag och köra lite variant.. lite drygt men bättre att ta det lugnt och låta det gå över själv! Vad har ni gjort idag? 

 


Visar redigering

2015-01-21 - 09:40:00 / 37 kommentarer / All kopiering förbjuden
Tänkte visa hur jag redigerat en av bilderna jag tog på Erica i vattnet! Försöker hitta ett bra sätt att förklara redigering (inte så lätt alla gånger..) så ni får gärna ge feedback på hur bra ni förstår. Ni hittar före/efter bilder längst ner, vad tycker ni? 
 

Tack för ni kommenterar!!

2015-01-20 - 18:02:42 / 18 kommentarer / All kopiering förbjuden

Jag har tyvärr inte några nya bilder att visa, men jag redigerade en av vattenbilderna precis - gillade resultatet här! 

Det är förövrigt väldigt kul att många kommenterar här ofta, både på bilder och på tipsen, det är hur kul som helst och jag hoppas ni gillar bloggen och vad den förmedlar. Ha en fin tisdagskväll!!

Måndagar kan också vara bra!

2015-01-19 - 20:14:08 / 28 kommentarer / All kopiering förbjuden
Hejsan, hur är livet!? Jag har gått runt med ständig magont hela dagen, vilket oftast bidrar till enormt dåliga dagar, men idag har det varit en bra dag trots allt! Jag har spontant varit med under en fotografering då en tidigare elev på skolan var hos oss och prata lite innan hon skulle fota en i trean - och de behövde en assistent. Vem tror ni inte skriker ja när de frågar om någon ställer upp?.. Har dessutom fått ett litet fotojobb på torsdag, och har sen innan ett fotojobb på lördag!

Jag tänkte efter lite innan och insgå att det är ju precis sådant som jag vill ska hända, det är precis sådana små chanser man får i livet som man måste uppskatta. Att vara med under en fotograferng är no biggie för vissa, men just för mig är det otroligt kul och lärorikt.. och förresten, kika in på Oliva Sjögrens hemsida!!

 

S V A R E N !

2015-01-19 - 09:37:00 / 19 kommentarer / All kopiering förbjuden
Favorit året hitills?
Hm, 2013 kanske? Det var ett väldigt givande, spännande och underbart år på många sätt men jag väntar nog fortfarande på the best year so far.. kanske detta året toppar allt?

Drömyrke? 
ALLTSÅ  JAG VET INTE! Jag vill verkligen jobba inom just media, men just precis vad vet jag inte. Jag hoppas jag får prova på lite allt möjligt och göra olika varje dag!

Vart vill du komma med bloggen? 
Jag vill använda bloggen som ett sätt att "etablera" mig inom fotograferingen och synas. Visa upp att detta kan jag, och jag är villig att jobba skithårt för att bli ännu bättre. Jag älskar sociala medier och allt sådant och försöker absolut dra nytta av vad det kan ge. 

 
Favoritfärg?
Mina vänner brukar säga lila åt mig, för jag har lila på mitt rum? Ljuslila i så fall!

Tränar du någon sport?
Nej, jag tränar på egen hand. Löpturer, gym och olika pass - det passar mig allra bäst!

Ditt drömresemål? 
Australien står nog högst på listan, men vill i princip besöka hela världen. USA, Norge och Kina står nog också högt. 

Vad ville du bli när du var liten? 
Dagisfröken och frisör! 

Varför började du blogga?
Ni vet, liten och tror att man äger hela världen - jag startar blogg och skriver om mitt (o)intressanta liv... Haha, nej men jag tyckte det lät kul och det var roligt att dela med mig av bilder. 

Vart i USA vill du helst åka?
Överallt!! Roadtrip typ!

Vad fick dig att börja fotografera?
Min vän Johanna köpte en systemkamera som var mer i mina händer än i hennes när vi träffades, så det var ju bara till att skaffa en egen hehe. 

Vad för sorts motiv fotograferar du helst? 
Porträtt, helt klart! Försöker fota annat också så jag inte fastnar i en bubbla. 
 
Hur kommer du klä dig i vår? 
Mitt mål är bli lite mer färgglad och våga lite mer.. fashiontips någon?

Vart kommer din nästa resa bära av?
Ingen aning.. det får väl tiden utvisa :)

Vad gör du helst en ledig dag från morgon till kväll? 
Går upp kring 9, äter frukost och sådär innan jag tränar (löpning/gym), kommer hem, duschar och svarar på lite kommentarer/bloggar. Har en rolig photoshoot inbokad, antingen med vänner eller något lite "jobb", kommer hem igen, tar det lugnt innan det är dags att träffa härliga vänner och göra något kul av kvällen.. ja, typ så!

Vilken är din favoritmaträtt? 
Taco, spaghetti och köttfärs och grillat kött, mmmmh. 

Vart ser du dig själv om fem år om du får drömma fritt?
Om 5 år ska jag fylla 23 år.. hm?? Förhoppningsvis har jag ett grymt roligt och inspirerande jobb som jag varvar med eget företag som fotograf och bor i en mysig stad men mr. right. Och hoppas jag varit iväg på många härliga resor, och har många resor att se fram emot. 
 Photoshopskola: Egen bild i din text

2015-01-18 - 15:15:59 / 32 kommentarer / All kopiering förbjuden
Detta efterfrågades i veckan så jag hoppas det kan hjälpa någon! Jag vill gärna visa andra photoshoptips så är det något ni vill lära er så kommentera bara! Säg till om något är otydligt.

 

A drop in the ocean, a change in the weather

2015-01-17 - 18:35:24 / 34 kommentarer / All kopiering förbjuden
 

Tänk om man inte gillar fredagar?

2015-01-16 - 14:59:55 / 31 kommentarer / All kopiering förbjuden
Fredag igen - hur härligt? Jag har varit ledig torsdag - fredag så jag har redan tagit helg, men har jobbat med lite skoluppgifter hemma så jag slipper ha allt på söndag, himla skönt! 

Har ni fotat vatten någon gång!? Det blir alltid himla snyggt på bild med vattendroppar och stänk, eller vad säger ni? Jag fick ett litet ryck ni i eftermiddag och här är en bild. Har massor som jag tänk gå igenom och redigera, antingen ikväll eller imorgon när skolan har öppet hus - ska nämligen vara med och svara på frågor/sitta och jobba och visa vad vi gör, så passande! Ha en fin fredag gott folk ♥♥Photoshopskola: Ta bort någonting i din bild

2015-01-15 - 17:13:28 / 29 kommentarer / All kopiering förbjuden
I mitt inlägg om gamla porträttbilder skrev jag att jag velat ta bort saker i bilderna - och någon gav mig den supergrymma idén att visa i ett inlägg hur man gör! Det var lite svårt att förklara på ett bra sätt men jag hoppas ni förstår, kommentera och säg till annars!! Provar ni sjävla så visa mig gärna!


 

Något jag saknar!

2015-01-15 - 09:07:00 / 29 kommentarer / All kopiering förbjuden
 


Gamla porträttbilder - vad kunde jag gjort bättre?

2015-01-14 - 10:32:00 / 25 kommentarer / All kopiering förbjuden
Visst är det kul att kolla tillbaka på gamla bilder man tagit, om det så är från semestern med familjen eller härlig sommarbild på dina vänner? Idag tänkte jag visa två porträttbilder jag tagit, och analysera lite - vad kunde jag gjort bättre, både inom fotografering och redigering? Det känns som ett roligt sätt att se tillbaka på vad man kunde då, och hur mycket nytt man lärt sig! Och ni kan ju göra detta ni med, leta fram några gamla bilder ni tagit (vad som helst, natur, landskap, porträtt, djur) och lägg upp ett inlägg samt lite text - hur hade ni fotograferat och redigerat idag? Vad har ni lärt er för nytt, som ni inte visste då? Länka mig gärna era inlägg, vill gärna läsa!!

 
Juni 2013 var sommaren innan gymnasiet började, det var inte spikat att jag skulle gå media på gymnasiet men jag kände mig ändå ganska säker. Under sommaren 2013 fotade jag ganska mycket och kommer ihåg dessa bilderna på Erica - vi båda var sjukt nöjda!  Men efter en halv termin på gymnasiet med endast fotoinriktning kan jag säga att SHIT vad jag utvecklats och lärt mig massa nytt - och det är jag otroligt glad för!

Bilden i sig har ett bra fokus och härliga sommarfärger, ljust och glatt - inget jag faktiskt vill klaga på. Lite tråkig komposition, lite stelt och jag gissar på att de flesta bilderna var likadana. Bilden känns väldigt "här står jag i gräset och ser glad ut för att kanske kunna använda bilden till en ny profilbild på facebook", om ni förstår mig? 

Redigeringen... ANGELICA BENGTSSON, hallåååå? Visst du vad photoshop var? Visste du hur fantastiskt det programmet ÄR? Jag var nog en trogen Picasa-användare (vi alla har varit där, okej!!) men lite försök till att förbättra bilden i Gimp. Jag har, förmodligen, bara lagt på lite skuggor och lite ljusstyrka och ja - blivit nöjd.

Hade jag fått göra om bilden idag, hade jag försökt hitta en mer spännande vinkel och undvikit det röda/blåa i bakgrunden till höger, alternativt redigerat bort det. Jag hade nog dragit ner lite på den gröna färgen i träden, den tar väldigt mycket fokus, samt redigerat bort den bruna stammen, som jag placerat MITT I BILDEN (??) som, enligt mig tar ALL uppmärksamhet och är det första man lägger märke till. 

 
September 2013.. här hade jag börjat gymnasiet, dock var hela första året både foto och film, och mitt fotointresse var inte på högsta nivå. Film lockade mer men jag hade i alla fall tillgång till Photoshop och har förmodligen gjort några små ändringar där.

ANGELICA - vad hände med fokus på ögonen? Regel nummer 1 vid porträtt, typ. Här ligger fokusen mer på håret, tyvärr. Bakgrunden känns mysig och fin, lite brusig tycker jag, men den funkar. Bilden känns lite levande och mer äkta än förra, då hon ser mer naturligt glad ut och inte lika stel. Ljuset på Johanna är väldigt mjukt och fint (men det är nog mest tur, vad kunde jag om sånt då?).

Jag har nog inte rört så mycket i bilden efteråt, jag kunde inte mycket i photoshop men den har nog varit inne en snabb vända för att få lite curves och konstrast. Alltid något?? Det jag tänker på nu är staketet i bakgrunden, vill ha bort bort bort det, men då hade jag nog ingen aning om hur lätt det kunde fixas..

Hade jag tagit bilden idag hade jag nog gärna valt det ljuset och hennes glada och avslappnande uttryck gillar jag. Bakgrunden hade jag gärna haft, men jag hade satt fokuspunkten på hennes ögon och i efterhand ljusat upp bilden en aning. Staketet hade jag förmodligen redigerat bort, eller backat några steg för att få mer perspektiv i bilden och fått med en grusväg, då hade nog inte staketet stört mig lika mycket! 

Elin pt II

2015-01-13 - 10:07:00 / 38 kommentarer / All kopiering förbjuden

Modell: Elin Söderblom | Fotograf: Angelica Bengtsson

Ja, ytterligare 4 bilder på Elin - det blev faktiskt ett bra resultat! Inte så himla avancerat och tillgjort utan väldigt enkelt och naturligt, precis vad vi ville ha! Någon kommenterade på de förra bilderna att de blev peppade till träning så jag gissar på att vi fick fram rätt budskap i bilderna, hehe! 

FRÅGESTUND!

2015-01-12 - 19:44:17 / 11 kommentarer / All kopiering förbjuden
Har funderat  ett tag på att ha en frågestund och det känns passande nu när det kika in massa nya personer! Ja, jag får ju se om ni har någon fråga till mig och om det skulle ramla in några så svarar jag till helgen ungefär. Jag svarar nog på det mesta, och har ni ingen specifik fråga kan ni ju bara stödfråga mig.. så det ser ut som jag har 1000 trogna läsare.. kram på er!

Ja, har ni andra kommentarer så kan ni väl skriva de i något annat inlägg, tack! :)

Elin pt I

2015-01-12 - 09:29:00 / 28 kommentarer / All kopiering förbjuden
Modell: Elin Söderblom | Foto: Angelica Bengtsson

I förra veckan fotade jag Elin, en kompis kusin, till ett projekt hon ska starta! Hon kontaktade mig under lovet och frågade om jag ville ställa upp som fotograf, och självklart sa jag ja! Det skulle vara ganska simpla bilder och när jag  redigerat har jag mest ljusat upp lite och sådär - det ska se naturligt ut och jag tycker själv att vi fick till bra bilder. Det finns lite till att visa så det kommer upp senare i veckan.

Förövrigt så vill jag bara tacka för alla kommentarer som slank in igår, och alla besök. Det känns lite overkligt för mig som inte är van att ha så jättemycket besökare, det blir svårt att slå rekord nu hehe. Självklart hoppas jag någon av er stannar och jag hoppas ni gillar bloggen, kram ♥

Livet är egentligen fantastiskt!

2015-01-11 - 17:59:03 / 29 kommentarer / All kopiering förbjuden

Hej söndag! Hur mår ni idag!? Jag är lite blown away för min statistikräknare har gått i taket och jag förstod inte hur, men sedan såg jag detta inlägg och blev otroligt glad! Jag hoppas hoppas några av alla nya personer som kikat in idag vill komma åter och att ni tycker bloggen är lite intressant!! Dessutom (som om inte det vore nog liksom) så har jag blivit kallad till audition till ett säsongsjobb under vår, sommar och höst samt blivit uppringd från gymmet där jag tränar med en förfrågan om att fotografera på ett kommande event - vilken bra söndag! Hoppas allting är bra med er också, och tack för otroligt snälla och fina kommentarer.. känner mig lite over the top idag!

In the water

2015-01-11 - 09:07:00 / 30 kommentarer / All kopiering förbjuden
Modell: Erica Andersson | Foto: Angelica Bengtsson

Från tisdagens fotografering! Blev inte jääättemånga bra bilder men kul att prova något nytt. Inte riktigt min stil men det mörka och lite mystiska, föredrar ljusa bilder. Jag gillar dock dessa, och översta bilden är helt klart min favorit - tyckte redigering gjorde ALLT på den. 

Redigering bebisbilder

2015-01-10 - 15:49:44 / 37 kommentarer / All kopiering förbjuden
Redigering verkar vara intressant, och det är kul att visa! Mina redigeringar är inte alls avancerade vilket kanske är positivt! Jag visar här en redigering på bebisbilderna på lilla Elliot, vill ni se fler bilder kan ni kika här, här och här

Ni får gärna säga till om jag förklarar otydligt eller om det är en bra förklaring - så jag vet hur jag ska göra i framtiden :)
 

Fredag, igen!

2015-01-09 - 19:50:43 / 16 kommentarer / All kopiering förbjuden
Visst blir man vilsen i dagarna när det är så mycket ledighet och röda dagar? Vem vet om det är lördagsmorgon eller måndagseftermiddag liksom?.. Skönt med fredag i alla fall, har ni några roliga planer i helgen? Det har inte jag men det känns som man behöver extra sömn efter skolstarten hehe. Ska försöka bjuda på lite härliga inlägg - något som ni vill se?! Redigeringar, tips, photoshopgudier?? Jag får bra respons på de inläggen men vill ju såklart bjuda på något som ni vill lära er, inte för jag är någon expert men all kunskap är bra kunskap!

Förresten är det jättekul med så mycket kommentarer, jag ska svara lite senare ikväll.. ha en fin kväll 

 


Stor header - över 1000px

2015-01-08 - 13:21:00 / 40 kommentarer / All kopiering förbjuden

Jag har fått några frågor om hur jag fått en header som täcker hela sidan på bloggen (större än 1000px) och självklart kan jag visa!

Först måste du göra din header i valfritt program, exempelvis Photoshop, Gimp eller liknande. Min header är 1800 x 600. 

För att lägga in en header använder man en länk, man hänvisar till en sida där bilden finns uppladdad, vilket man gör via blogg.se, men det går bara upp till 1000px - vill man ha en större får man använda sig av andra uppladdningssidor. Jag laddade upp min bild på tinypic.com. Finns även ladda-upp.se. När bilden är uppladdad, tryck på den och se till att du får hyperlänken, dvs den exakta länken för bilden. 

Först och främst ska vi in i stilmallen, där letar du upp stycket "#header" (CTRL+F, sök #header) och ersätter koden som finns med;

#header {
margin-left: -10px;
margin-top: -10px;
margin-right: -10px;
}

#full-screen-background-image {
background: fixed;
margin: 0px;
padding: 0px;
width: 100%;
height: auto;
}

-tänk på att de värdena som står är för min blogg, du kan behöva ändra de. Efter detta, klicka dig in i KODMALLARNA.

I kodmallarna (detta måste göras i alla kodmallarna för att headern ska synas på startsida, inläggsida, arkivsida och kategorisida) letar du upp stycket "<div id="wrapper">" och klistra in följade kod INNAN den koden.

<div id="header">
<img src="HÄR KLISTRAR DU IN DIN BILDLÄNK" id="full-screen-background-image">
</div>

OBS, gör i alla kodmallar.

Om du gjort rätt så ska det funka - om inte, kommentera så gör jag mitt bästa för hjälpa dig. Finns även en guide på Amandas blogg, där jag lärde mig, så läs igenom den också om du inte förstår helt.

Photoshopskola: Egen text och egen pensel i photoshop

2015-01-08 - 08:57:00 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden
Lite spontant så drar jag igång en "photoshopskola" där jag, så ofta jag hinner, lägger ut några photoshoptips. Jag tror jag gör så att jag börjar med en grundläggande nivå och jobbar uppåt. Kanske många av er kan detta redan men alla kan inte och man måste börja någonstans. Är det något speciellt ni vill se så kan ni väl slänga in en kommentar, så jag vet vad som önskas?


 

Everbody's gone and lost their mind

2015-01-07 - 19:23:07 / 15 kommentarer / All kopiering förbjuden
Modell: Johanna Malmgren | Fotograf: Angelica Bengtsson 
Hur fin är inte this girl??? Några snabba bilder vi tog i helgen, enkelt men underbart ljus!

...och så var denna terminen igång! Skolångesten har stått mig upp i öronen men nu känns det ganska lugnt igen, men det tar emot när man redan innan terminen startat vet vad som väntar och jag är en av de som alltid vill prestera på topp, alltid, och då kryper ångesten fram lite väl ofta.

Jag har i alla fall hunnit med en löprunda och storstädning som inte riktigt blev av igår, men bättre sent än aldrig! Nu har jag  tänt lite ljus, startat favoritlistan på spotify och tänkte svara på kommentarer. Vad gör ni ikväll?

Lite annorlunda photoshoot

2015-01-06 - 14:45:52 / 36 kommentarer / All kopiering förbjuden

Photoshoots är alltid kul, och numera känns det tråkigt att gå ut och fota lite potensiella profilbilder till facebook, det krävs lite mer avancerat och kreativt tycker jag! Nu har jag fler bilder att redigera och jag hoppas det blir några bra resultat. Men först ska jag försöka ta tag i ett ostädat rum..

Grundläggande redigering - hur gör jag?

2015-01-06 - 09:00:00 / 9 kommentarer / All kopiering förbjuden
Vilken otroligt bra och postiv response jag fått på mina inlägg om fotograferingstips och redigeringsinlägg - det är otroligt kul och några av er har testat själva och länkat mig era inlägg, superkul!! Efter förfrågan kommer ett inlägg om hur jag oftast redigerar, typ "vardagsredigering". Som jag alltid säger, det beror på hur bilden är från början men jag visar två olika fall här. Och jag vill än en gång poängtera att jag fotar i RAW format och redigerar i Camera Raw först. Har ni några frågor så är det bara till skicka en kommentar!

 


Precis som vanligt är jag jätteintresserad av att se era redigeringar och tar ni till er något av detta och provar på egna bilder så lägg gärna upp på era bloggar och länka mig så jag får se!!

5/1

2015-01-05 - 18:30:06 / 22 kommentarer / All kopiering förbjuden

En bild på mig.. vad händer?!? När man, som jag, älskar att fotografera så fylls datorn lätt med bilder, men oftast inte så mycket bilder på sig själv. Vill ta självporträtt och bli duktigt på det men det har jag inte gjort många gånger..

Skönt att inleda en ny vecka med ledighet, skolan sätter igång på onsdag och det känns ju sådär. Idag har jag i alla fall hängt med vänner, vi tränade tillsammans innan vi slängde oss i soffan och kollade film - hur perfekt? Imorgon är alltså sista dagen av jullovet och det ska jag fira med photoshoot men en vän, tror det kan bli riktigt grymt resultat faktiskt!! 

Redigera dina motljusbilder

2015-01-04 - 20:22:22 / 36 kommentarer / All kopiering förbjuden
Många efterfrågade hur jag redigerat motljusbilder och här visar jag hur man snabbt och enkelt kan fixa det. Tänk på att detta inte är en likadan redigering som på andra bilder - det blir inte alltid likadant. Lägger ni upp något ni redigerat på era bloggar så länka mig - vill gärna se! 


Några frågor eller funderingar?? Släng in en kommentar så svarar jag så fort jag kan!!

En fin vinterdag

2015-01-04 - 16:19:30 / 18 kommentarer / All kopiering förbjuden

En fin vinterdag som denna får man passa på att föreviga på bild! Idag hade jag en fotografering inbokad - första för i år och det var himla skoj. Dessutom fotade jag lite extra med Johanna efteråt så det blev 2 härliga timmar utomhus och nu har jag lite nya bilder att redigera - perfekt! Vad har ni gjort idag?
 

Bli en bättre fotograf - mina tips: Motljus i bilder till din fördel

2015-01-03 - 11:57:22 / 40 kommentarer / All kopiering förbjuden
"Bli en bättre fotograf - mina tips" är en inläggsserie där jag kommer ge er tips inom fotografering. Det kan vara allt från ljussättning till vad man ska tänka på när man fotar en familj eller barn. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel inom fotografering, och att jag inte är något proffs. Jag tror att vi lär oss genom varandra, och genom att testa - och allt jag skriver är baserat på egna erfarenheter, sådant jag lär mig i skolan och sådant jag lär mig när jag fotar själv. Är det något speciellt ni vill att jag skriver om, eller om ni har något tips att dela med er av så släng in en kommentar!


Jag älskar att använda mig utav naturligt ljus, det vill säga att fota utomhus och använda mig av det ljuset som vi får gratis vartenda dag, om det så är starkt solsken eller grådisigt ljus - så är det ljus som man kan dra nytta av på många sätt. Det jag vill prata om idag är motljusbilder! "Fota inte mot solen" hör man ofta som nybörjare, men också "fota inte med direkt solljus i ansiktet".. nehe, hur tusan ska jag göra då?? Får jag lov att fota när solen lyser ens? 

Skämt åsido, solen kan ge fantastiskt ljus, men försök hitta rätt tid på dygnet. Att fota mitt i sommaren när solen står som högst är inget att rekomendera. Solen ger då ett hårt ljus som inte alls gör sig lika snyggt på bilden som ett mjukt ljus. 

Under höst och vinter går solen ner tidigt och det är något vi kan dra till vår födel när vi vill fota motljus. Här under ser ni en bild som är tagen kring 14-15 tiden en höstdag 2014, i september någon gång. Solen har inte gått ner direkt, men den står inte som högst, den är liksom på väg ner, men den är inte för långt ner och inte för högt upp. Skulle solen vara för högt upp hade vi fått ett hårt ljus och inte fått någon motljuskänsla i bilden och hade solen varit bakom husen hade vi inte kunnat få med den heller. 


Vad ska vi tänka på här då? Som alltid - ta många bilder! Variera vinklar och ta med solen olika mycket. När man fotar i solljus är det alltid svårt att se hur bilderna egentligen blir, kameraskrämen blänker och ofta gör inte kameran bilden rättvis. Prova olika inställningar, sänk och höj slutartiden exempelvis. Man får jobba mycket med att solen ska synas i bild, men inte ta över - och det är en stor utmaning! 

Jag tycker motljuset blir allra finast när solen är på väg ner så försök att planera in en fotografering utefter när solen går ner, och försök leta upp fina platser där solen ger det där magiska och otroligt fantastiska ljuset. Tänk på att du träffar din modell innan solen ens börjat gå ner för att hinna prata igenom och testa lite bilder och "känna av" läget - så ni båda är redo när ljuset väl ligger rätt!

Utöver det så tänk på att det ofta krävs någon sort redigering för att få till den rätt känslan. Som ni ser på bilden här under är före-bilden inte alls lika magisk och härlig som efter-bilden. Vill ni ha genomgång på hur jag redigerat de bilderna så hojta till. 
 

Här bjuder jag på två till bilder som innehåller ett fint motljus! Den första bilden med frost och sol är tagen för bara några dagar sedan (se fler här och här) och det var nog kring halv 4. Solen går nog ner kvart i fyra här hemma hos mig och solen har kommit med i bilden på grund av en lite lite liten springa sol som speglade sig i ett fönster - men vad gör det? Det gäller att hitta de där små sakerna som kan göra bilder otroligt vackra!
 
Gillar ni att fota i motljus? Visa mig gärna era motljusbilder om ni testar någon dag! 
 

Alla går väl upp 03.45, eller?

2015-01-02 - 12:31:47 / 24 kommentarer / All kopiering förbjuden

Min klocka ringde 03.45 idag... zzZZZZzz. Inventering i en affär stod på schemat så det var bara till att hoppa upp och vara glad. Tjänade i alla fall lite pengar vilket aldrig är fel! Nu har jag hunnit med en kortare löprunda och en skön dusch. Ska ta det lugnt lite innan jag ska iväg och träffa mina kusinbarn, och senare ikväll ska vi äta middag hos mormor - lyx!! 

Detta ska jag sträva efter...

2015-01-01 - 18:15:51 / 19 kommentarer / All kopiering förbjuden
Jag har tänkt efter, ska jag ha några mål inför 2015? Nej, inga mål utan mer en lista på saker jag ska tänka på och sträva efter, på så sätt blir det ingen press och ångest utan mer motivation och pepp - mycket bättre och mer hälsosamt!

Fortsätta jobba på bra i skolan! Höstterminen i tvåan gick otroligt bra och så ska det fortsätta, mycket fokus på att jobba i skolan och undvika så mycket hemmaplugg som möjligt.

Älska mig själv på ett bra sätt och bygga upp ett bra självförtroende. Jag ska inte förändra min personlighet och bli en kaxig och alldeles för självsäker människa, men jag ska lära mig att jag duger som jag är och att ingen annan kan älska mig om jag inte gör det själv. Ett självförtroende är sjukt viktigt att ha och det krävs att jobba på. Mer positiva tankar och mer tro på att jag kan om jag vill!

Följa mitt hjärta och göra precis det jag vill - något jag vill fortsätta göra och bli bättre på. Strunta i andras tankar och istället ta tag i varje chans och förverkliga drömmar.

Växa som fotograf och göra fotojobb (minst 8), bli tillfrågad att fota och utvecklas ordentligt. Detta är nog en blandning av mål och strävan, men jag är SÅ pepp och med min starka vilja så tror jag att jag klarar det!

...och sen vill jag se till att njuta av livet, leva och må bra. Vad är era mål eller strävan?

 

GOTT NYTT ÅR!

2015-01-01 - 15:22:04 / 14 kommentarer / All kopiering förbjuden
 
Mina fyrverkeribilder blev inte de allra bästa i år men dessa tre blev helt okej! Hoppas ni hade en bra kväll och hoppas ni får ett bra 2015!

Idag tog jag en lååååång sovmorgon och mitt enda måste för dagen var att springa en runda - vilket jag gjort så nu kan jag bara njuta av att göra ingenting resten av dagen!