Tips: Fota okända människor

2015-08-31 - 13:56:38 / 11 kommentarer / All kopiering förbjuden
Jag har tänkt massor på hur jag ska formulera mig och vad för tips jag ska ge inom detta område när jag inte själv kan så mycket egentligen. Jag har kanske inte tillräckligt med erfarenhet att kunna ge tips på sånthär men samtidigt måste man ju börja någonstans och kan jag bara några av mina ord göra att någon annan vågar, så blir jag glad! 

Det kan vara jobbigt att gå fram och fråga om vägen till en främlig, och ännu värre är det att gå fram till en främling, med kameran i högsta hugg, eller vad säger ni? Ja, det är jobbigt och ja, det känns lite pinsamt och stelt, men vill man ha en bra bild får man ibland offra sig lite!

 
Det absolut viktigaste är att vara glad, sprallig och utåtriktad, med det kommer du långt!
Du måste prata, hälsa och le! Uppmuntra bilder och försök själv vara avslappnad så du inte utstrålar negativ energi och nervositet. Tänk också på att kanske hålla undan kameran lite och snacka med personen/personerna, visa att du är en helt vanlig person, som råkar tycka om att fotografera. Prata och var glad, visa dig ofarlig och väldigt snäll. Om någon ber om att få se en bild så visa glatt upp bilden och ge någon komplimang, "ditt hår ligger helt perfekt, så fint!" eller något liknande, för att uppmuntra. Tänk dock på att inte ljuga, det ska vara ärligt. 

Våga bestämma lite, var finns bra ljus, var blir bakgrunden fin, ligger lite hår fel? Våga rätta till småsaker och våga bestämma lite. Om de frågar "ja, vart vill du ha oss?" så säg inte att de kan ställa sig var de vill.. säg att du gärna vill prova lite olika och hänvisa vart du vill att ni ska börja. Det är viktigt att visa sig duktig och ha koll på läget. 

Gör det mycket - det finns inget bättre sätt att lära sig, och då menar jag inte att du ska gå ut på stan och fota bilder där utan försök nå ut till personer i din omkrets som du känner lite halvt som du kan träna på. Har du någon vän som bloggar mycket så kanske hen vill ha nya bilder, någon i din släkts kompis kanske gör någon annorlunda sport som du ska fånga på bild.. det finns massor med möjligheter att träna men du måste våga fråga och du måste våga "visa upp" dig som fotograf. 

Var förberedd och ha koll på kameran, undvik att minneskortet tar slut eller att batteriet laddar ur, så slipper du onödiga pinsamheter. Googla efter tips på hur du fotar exempelvis barnfamiljer, om du nu ska göra det, och testa inställningar och liknande innan fotograferingen. 

Du har inte tid att kolla ner i kameran efter varje bild, det är bättre att du fotar mycket och går igenom bilderna i efterhand. Om du står och fotar en familj, och kollar på varje bild du tar är det lätt hänt att de känner att du inte blir nöjd och då kanske de blir mer obekväma. 

HA KUL! Det är det absolut viktigaste, att tycka det är kul och ge personerna framför kameran en rolig foto-upplevelse!
 

Friskis & Svettis Kick Off

2015-08-30 - 17:46:27 / 10 kommentarer / All kopiering förbjuden

Några bilder från förra helgen när jag fotade Kick-Off på Friskis & Svettis, där jag tränar. Om ni vill se några fler bilder så kan ni kika in på min facebooksida(länk).  

Jag älskar ju att fota, och jag älskar att träna så det är kul att försöka fånga härliga träningsbilder faktiskt men det är ganska svårt att fånga det där perfekta för allt ska stämma. Ljus, rörelser, inställningar, zoom.. ja allt måste vara on point och du får ju inte så många chanser att fota samma. Lite klurigt! Ska förresten skriva ihop inlägget med lite tips för fota okända människor så det kommer upp imorgon. Ha en fin kväll!

Nåja, vad är en bal på slottet?

2015-08-29 - 09:40:14 / 19 kommentarer / All kopiering förbjuden

Dessa bilderna har jag helt missat att lägga upp, där i Maj någongång gav jag upp med bloggen inför sommaren så då blev det så helt enkelt..

I slutet av Maj hade treorna sin studentbal, och jag blev tillfrågad om jag ville vara med och föreviga deras magiska kväll. JAAA såklart jag ville! Nu längtar jag extra mycket efter min egna bal, och har gjort sedan den dagen ungefär. 

QUOTES

2015-08-27 - 20:01:04 / 20 kommentarer / All kopiering förbjuden
 
 

ÄNTLIGEN HAR JAG KÖRKORT!

2015-08-26 - 15:11:05 / 22 kommentarer / All kopiering förbjuden

Idag är en bra dag!!! Åh vad jag är lycklig, och otroligt lättad. Har suttit måååånga kvällar denna sommaren efter jobb och pluggat körkortsteori, gått upp tidigt för körlektioner och haft alldeles för mycket ångest för varje körlektion, för det kändes som det aldrig skulle gå, som jag aldrig skulle få uppleva den där lyckan av att klara uppkörningen, men idag, IDAG är den dagen och det finns nog inte mycket som kan göra mig ledsen. Dock är detta andra gången, jag blev kuggad på min första uppkörning så idag var det extra nervös. Skönt nog klarade jag teorin på första försöket så idag var det ren lycka när han sa "körningen är godkänd". LYCKA!!

När jag ställer mig framför kameran...

2015-08-25 - 20:39:26 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden

... så ser de flesta bilderna ut såhär. Jag kan stå still i max 5 sekund innan jag måste göra något. Tur jag inte är modell, det hade inte funkat. Jag gillar att vara bakom kameran och fånga fina stunder på bild, men att alltid vara där resulterar i att man inte har mycket bilder på sig själv, tyvärr. Drömmer om att ta fina självporträtt men ni kan ju gissa hur det skulle gå.. får försöka utmana det i höst.

Idag hade vi fotografisk bild på schemat och vi besökte Landskrona fotofestival som är igång i veckan. Där fanns väldigt mycket att titta på och som på de flesta utställningar så förstår man inte så mycket, men det är på något sätt inspirerande. Jag tänker att man måste vara riktigt jävla grym för att kunna ställa ut, men så ser man bilder på en kvinna som sitter på en stol och röker, eller på lite löv, eller på en naken man, eller på en trappa och då förstår man att det inte bara handlar om bilden utan berättelsen bakom allt. Vi har förresten fått får första fotouppgift som är ett sjukt roligt projekt som jag måste dela med mig av, men vi tar det senare för nu ska jag sätta på ett avsnitt av 90210!

Black/white or color

2015-08-24 - 18:18:39 / 16 kommentarer / All kopiering förbjuden

Svartvita motljus bilder är ju faktiskt himla fint, men visst är det svårt att få till svartvitt på ett bra sätt? Tror det finns någon kurs på Moderskeppet där de går igenom svartvitt så ska försöka ta mig tid att kolla på den. Annars gillar jag motljusbilder med färg för att få med det där gul/orange/röda tonen som ger en sån härlig känsla. Dessa bilderna tog vi för någon vecka sedan så jag tog fram de och provade lite annan redigering än vad jag brukar, kul att prova sig fram i photoshop, bästa sättet att lära sig!

Lärorikt att fota okända människor

2015-08-23 - 21:32:09 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden

En bild från gårdagen när jag fotade på Friskis&Svettis, fler kan ni hitta på min facebooksida! Jag har suttit framför datorn några timmar med bra musik och redigerat bilder så nu är även det klart, för denna gången. Kick-offen fortsätter nästa helg så kanske fotar lite där nästa helg också, det var himla roligt och framförallt så är det sjukt jäkla lärorikt att göra det, för det är inte alltid det lättaste att fota okända personer och speciellt inte när de tränar och egentligen känner sig obekväma. Jag gillar inte att ta uppstyrda bilder utan vill gärna fånga the moments och därför gillar jag att ta några steg bakåt och fånga det som är mest ärligt och verkligt, om ni förstår mig?! Många av människorna känner jag ju dock igen eftersom jag är på Friskis många gånger i veckan, men det är ändå lite pinsamt och lite obekvämt, men jag har börjat vänja mig. Kanske kan skriva ihop ett inlägg om lite tips, om någon hade velat läsa? 

"Fotojobb"

2015-08-22 - 18:55:00 / 16 kommentarer / All kopiering förbjuden

Idag har jag kallats fotograf under någon timme i förmiddags innan jag skulle jobba på riktigt! Jag tränar på Friskis och Svettis här i min stad och under helgen har de en kick-off med massa prova på, jag var med och fotograferade där i början av året då jag frågade om de var intresserade av att få lite bilder och den här gången blev jag tillfrågad om jag hade lust att vara med igen och fota lite - och självklart ville jag det! Bilderna har de använt på deras hemsida och på en bildskärm uppe på anläggningen och denna gången kanske de blir lite bilder upphängda på väggarna där också, så kul!! Har en hel del att gå igenom så det är bara till att börja typ, men först lite gott grillat till kvällsmat!

Vill ni förresten se några bilder från förra gången jag fotade på Friskis och Svettis kan ni klicka här eller här, eller så kikar ni in på facebook.com/angelicabengtssonphotography

Before/After

2015-08-20 - 14:30:06 / 24 kommentarer / All kopiering förbjuden

Jag satte ihop lite före/efter bilder för jag tycker själv det är kul att vad man kan redigera fram. Jag använder mig mycket av curves för att skapa kontraster i bilderna och sen gillar jag lite överexponerade bilder, ljust och fint!

7 tips för din gymnasietid

2015-08-19 - 20:33:55 / 8 kommentarer / All kopiering förbjuden
 

Våga prata och ta plats

Att komma till en ny skola med många nya ansikten är otroligt kul och spännande, men samtidigt lite läskigt och obehagligt. Jag vet att det inte är lätt att bara räcka upp handen och säga något, tro mig, det har varit det jag hört på varje utvecklingsamtal sedan årskurs 3 ungefär, "våga prata mer", men försök ta plats i klassen och börja med att räcka upp handen när du känner dig säker på svaret och utmana dig själv lite om du tycker det är jobbigt. Men, även utanför klassrummet är det viktigt att våga prata. Var lite tråkig och fråga vad de andra gör på fritiden eller varför de sökte till just skolan ni börjat på, det finns säkert något gemensamt och man måste bara våga prata och våga vara sig själv!

Var lite spontan
Följ med och ta en fika med dina nya klasskompisar, eller häng med på filmkvällen om några veckor när någon vågar bjuda. Umgås med alla i klassen och hitta de personerna som du klickar bäst med, och försök träffas utanför skolan och stärk era vänskapsband på det sättet. Det är jätteviktigt!

Engagera dig
Denna punkten är kanske inte relevant för alla, det beror lite på hur du ser på skolan och hur mycket du bryr dig om trivslen där, men ett tips är att gå med i olika grupper i skolan, exempelvis en elevkår eller, som vi har på min skola, en filmklubb eller bokcirkel. På det sättet kommer du i kontakt med andra elever från andra klasser och kanske även lärare där du lär känna de mer som "vanliga personer" och inte lärare-elev relation. 

Hej!-kulturen
..ja, säg hej till folk! Om ni kanske träffats i elevkåren dagen innan så säg hej när ni möter varandra i korridoren eller om ni har någon lektion tillsammans så hälsa, säg "vi ses på nästa lektion" eller något liknande och hälsa även på lärare. Det är inte farligt att säga hej, jag lovar!

Planera och priotera
Gymnasietiden är rolig, men ganska krävande. Det är mycket ansvar som ligger i dina händer och lärare kommer inte springa efter dig i korridoren och fråga hur det går med uppgiften som ska in om 2 dagar, ofta får man chansen att lämna in i efterhand, men det är bara dumt att skjuta upp på saker för då får du allt i slutet av terminen när alla andra får några sovmorgnar extra. Skolan är viktigt, det måste du veta och det måste du tycka. Självklart är det lika viktigt att göra sådant man gillar, som träning, umgås med vänner eller kolla på serier, för vi måste få slappna av och får göra det som vi mår bra av och med bra planering och priotering så kommer det gå, men ta vara på tiden på ett effektivt sätt. Har du en håla på 2,5 h varje torsdag så slösa inte den på att sitta och spela mobilspel i skolan. Tänk efter vad som behövs göras, ofta finns det småuppgifter som måste göras som man gärna skjuter på, ta tag i det och få en ledig eftermiddag när du kommer hem. Guld värt! Detsamma gäller på lektion, ta nytta av tiden du faktiskt har i skolan att bli klar, när du ändå är där.

Lägg energi på rätt saker
Låt alla vara precis vem de vill vara, och snacka inte skit om någon i din klass eller på skolan, eller någon annan för den delen. När du börjar gymnasiet är du runt 16 år och har du inte lärt dig tills dess att man inte snackar skit eller inte trycker ner och mobbar, så är du inte redo för tre gymnasieår. Du behöver inte gilla alla och du behöver inte umgås med alla på din fritid, men i skolan så är man snäll mot alla, hur de än ser ut, vad de än gör på fritiden och även om de irriterar dig. Lägg inte ner din energi på det som tar mer energi än vad det ger tillbaka. 

Lär dig hantera stress
Jag tror att lite stress och press är bra för att prestera på topp, så är det i alla fall för mig, men ofta går det över den gränsen och blir istället en extrem stress som blir negativ. Som jag skrev högre upp hamnar det mycket om eget ansvar och då är det lätt att man tar på sig lite för mycket saker runtomkring skolan som gör att det blir för mycket och då är det viktigt att man är ärlig mot sig själv och försöker gå igenom vad som känns jobbigt och tungt jämfört med vad som känns kul och lätt, och att lyssna på andra som nämner att "du kanske är lite stressad" för ofta märker andra det först.

Motljus är ju ganska fint

2015-08-18 - 17:31:03 / 19 kommentarer / All kopiering förbjuden

Några fler motljusbilder, så härlig! Trean är en av mina nya favoriter tror jag, gillar verkligen den. Jag har förresten börjat tänka ordentligt på det här med gymnasiearbete, med tanke på att jag går media, med fotoinriktning har jag ju möjlighet att göra något stort och roligt fotoprojekt och ibland känner jag bara att jag ska göra det lätt och enkelt men sen vill jag samtidigt göra något stort och utmanande. Är jättesugen på att exempelvis ha en egen utställning eller något, det hade varit häftigt! Får klura vidare på det... ni som gjort gymnasiearbete, vad gjorde ni?? Och ni som ska göra det, har ni några idéer? Vill gärna ha tips och inspiration!!

Ett år kvar

2015-08-17 - 13:59:47 / 8 kommentarer / All kopiering förbjuden

Jag kan knappt minnas senast jag satt hemma framför datorn i lugn och ro, utan några måsten. Hela sommaren har det varit jobb, teoriplugg och inte många timmar i sträck där jag kunnat ta det lugnt. Har börjat jobbet senare många dagar och visst har det varit skönt men då har man tänkt på det, att snart måste jag åka.. ja, ni förstår nog hur jag menar. Idag är mitt enda mål att springa en rund men med tanke på vilken värme som kommit (passande när skolorna börjar...) så får det bli ikväll. Jag har liksom tid att titta på 3 avsnitt av 90210, i sträck, om jag så vill. 

Jag har dock redan påbörjat mitt skolår lite smått, även om jag först börjar på onsadag! Ettorna på vår skola har alltid två introdagar så idag var jag med för att visa runt lite och imorgon ska vi köra lite lekar osv. Mycket trevligt och det är så kul att se. Tänk att för bara två år sedan var det jag som kom till skolan, skitnervös för vad som väntade och om mindre än ett år är det studentdags! Alla säger att trean är rolig och går otroligt snabbt, så det är väl bara till att njuta extra mycket.. även om det är jobbigt där mitt i december när det är mörk innan man kommer hem och har några arbeten att skriva. 

PENNYBOARDING

2015-08-15 - 22:00:59 / 10 kommentarer / All kopiering förbjuden

Är lite arg på mig själv att jag inte fotat mer i sommar, för när jag ser vilka härliga sommarbilder vi fick på bara en kväll så önskar man ju att man hade tusen till. Men bättre lite än inga alls, ellerhur? Vi har ett ställe där det är en lång, rak väg men helt perfekt asfalt på cykel/gångbanan att åka på, och solen går även ner över åkern när man åker där så det himla fotovänligt, och det gillar jag såklart! 

En kväll i juli

2015-08-15 - 09:17:21 / 2 kommentarer / All kopiering förbjudenDet har inte blivit många stranddagar för mig denna sommaren, förutom veckan i Spanien då. Och det har inte blivit många dagar och kvällar med vänner för jag har jobbat mycket men en fin kväll i Juli åkte vi till stranden i Lomma efter vi alla jobbat klart, packade med oss engångsgrillar, mat och hela köret. Så himla mys, älskar älskar älskar sommarkvällar! Tyvärr kunde jag inte bada då det bara var några veckor efter en operation jag fick genomgå i början av sommarlovet men jag lyckades ju fånga härliga bilder hehe. 

BACKLIGHT

2015-08-14 - 22:22:17 / 2 kommentarer / All kopiering förbjuden
 
Några av de fantastiska motljusbilderna vi tog i veckan, förutom den översta. Gillar inte stela bilder på personer men ljust den bilden känns så harmonisk och lugn på något sätt. Ja, de andra är bilder som fångat det spontana och ärliga, precis som jag gillar det. Vill inte ha uppstyrda och stela bilder, utan gillar att fånga det som känns äkta, härligt och fint. Tycker alltid de bästa bilderna är de som modellen inte är riktigt beredd på!

SUMMERNIGHTS

2015-08-13 - 19:18:12 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden

Det är något speciellt med sommarkvällar, de är så fantastiska! Tyvärr har det ju inte blivit jättemånga fina sommarkvällar denna sommaren men igår var en sådan härlig kväll med vänner, kameran i högsta hugg och pennyboard-åkning i solnedgången. Ja, fina motljus bilder blev det dessutom så jag är glad! Det är det allra bästa med sommaren ju, motljusbilder i sommarkvällar. 

Wake up with a view

2015-08-12 - 18:32:26 / 3 kommentarer / All kopiering förbjuden

Tänk om man hade fått vakna upp till detta varje morgon, hur fantastiskt? Fick i alla fall njuta av det en vecka i Spanien! Har lite bilder därifrån jag tänkte slänga upp efter hand. 

Jag har haft en ledig dag idag, så skönt! Nu väntar dock jobb torsdag-söndag men sen är högsäsongen slut och det återgår till helgjobb. Åh vilken rolig jobbsommar det varit, och jag har lärt mig massor! Jag sitter faktiskt och kikar lite på vad som känns intressant inför nästa höst, eftersom det faktiskt bara är ett skolår kvar och sedan är jag fri att välja väg. Vill göra så mycket, men vart börjar man!? Resa, plugga, jobba??? Så himla svårt men det löser sig väl, till slut. Ha en fin kväll!

A NEW START

2015-08-11 - 19:04:50 / 5 kommentarer / All kopiering förbjuden
Hela sommaren har bara rusat förbi och ni vet hur man tänker på allt man ska göra, under den lååånga, sköna sommaren? Den är ju alldeles för kort, och inte så himla skön i år heller. Jag har spenderat de allra flesta dagarna på bästa säsongsjobbet men har hunnit med lite annat också. Som en Göteborgstrip med bästa konsert-gänget där vi skreksjöng på Ullevi med tusentals andra och en veckans avkoppling i underbara Spanien. 

Kameran har inte gått varm under sommarens veckor men jag har ju haft ganska fullt upp. Jobb, träning och körkortspluggande är ganska energikrävande och det är ju inte slut än. Men efter många, många kvällar med "åh-jag-vill-börja-blogga-igen-feeling" så är det väl dags att ta tag i det? Har sett så många fantastiska bilder hela sommaren och jag vill ju också. Jag älskar ju att fota och redigera och skapa, men det har kommit lite i skuggan. Äsch, livet rullar vidare och vad är ett inlägg utan några härliga sommarbilder?