Tillbakablick i ord och bilder

2014-12-31 - 15:20:52 / 19 kommentarer / All kopiering förbjuden
Jag sitter ensam på mitt rum och det känns som hjärnan automatiskt tillbakaspolar hela året.. jag måste få dela med mig av det! 


I januari köpte jag min kamera som har förevigat många härliga stunder och gett mig otroligt mycket motivation och pepp till fotografering. Ny kamera, plus fotoinriktning i skolan har verkligen fått mig att inse vad jag tycker är kul och vad jag brinner för!Där någon gång i början av året började jag lyssna på Håkan Hellström - och han är så fantastisk!

Under våren tränade jag mycket, vilket jag gör fortfarande men då var det lite andra mål! 

En solig vårdag i April när Johanna skaffat sitt körkort tog vi bilen till en skog och bara gick runt, fotograferade och njöt av naturen. Det måste hända fler gånger!!


I slutet av mig hade Johanna sin studentbal och jag fick äran att fota - och hon var så himla fin. Några veckor senare tog hon studenten och sommarlovet började!I juni var det dags för en efterlängtat konsert i Danmark, tillsammans med tre av mina absolut närmsta vänner. En konsertupplevelse är SÅ mycket mer än själva konserten och jag är SÅ glad att jag upplevde det med precis de tre personerna.


Jag och Erica drog ihop ett liten photoshoot efterl long time no seen - himla kul! Dags för en ny snart igen.


Jag fyllde år, och firade det med en härlig tjejmiddag med fina vänner!!


Jag fick chansen att se American Authors live på Malmöfestivalen - SÅ grymma!! Upptäckte hur roligt konsertfoto är :)
 

I Augusti var jag iväg på en fantastisk resa, besöke Skiathos som var så otroligt fin ö - dit vill jag gärna igen!


Under hösten kom fotointresset igång på riktigt, jag fick fota i studio för första gången och startade min facebooksida... shit vad glad att jag är att jag gjorde det och inte lät alla tankarna på vad alla skulle tycka fick ta över. 


Under hösten har kameran varit framme mycket, exempelvis dessa fina höstbilderna på Rebecka och Erica. 

Två gånger i höst har jag varit uppe i Småland hos Johanna och hälsat på. Så skönt och mysigt!

Myckeeet tid har jag lagt på redigering.. kundet knappt någonting när höstterminen i skolan började.

Jag har även haft min första bebisfotografering, samt familjefotografering. SÅ kul och sånt hoppas jag att det blir mer av under nästa år!
 

Bli en bättre fotograf - mina tips: Fota fyrverkerier på nyår!

2014-12-30 - 10:39:00 / 27 kommentarer / All kopiering förbjuden
"Bli en bättre fotograf - mina tips" är en inläggsserie där jag kommer ge er tips inom fotografering. Det kan vara allt från ljussättning till vad man ska tänka på när man fotar en familj eller barn. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel inom fotografering, och att jag inte är något proffs. Jag tror att vi lär oss genom varandra, och genom att testa - och allt jag skriver är baserat på egna erfarenheter, sådant jag lär mig i skolan och sådant jag lär mig när jag fotar själv. Är det något speciellt ni vill att jag skriver om, eller om ni har något tips att dela med er av så släng in en kommentar!


Lagom till nyår är det väl ändå dags att förbreda er och ge lite tips om ni vill fota fyrverkerier på nyårsafton - det kan bli otroligt fina och grymma bilder, men de flesta blir skit. Fast, det är alltid värt att försöka och man kan bara bli bättre!

När man fotar i sådana svåra ljusförhållande brukar man använda läget "Bulb". Den stora utmaning är ju att man vill ha en helt svart bakgrund med endast ljuset från fyrverkerierna som syns, right? Går det? Ja, såklart, men man måste hitta rätt teknik. 

Bulb-läget på kameran hittar du om du skruvar på slutartiden, så långt ner så möjligt, dvs åt vänster (skulle tro det är så på alla kameror?). 
Slutartiden är ju en inställning där du bestämmer hur länge kamernas lins ska vara öppen från det att du trycker ner avtryckaren och desto lägre tal (1/10 exempelvis), desto längre är den öppen. Ett högt tal, 1/1000 ger en snabb slutare och då hinner inte lika mycket ljus komma in. När vi fotar fyrverkerier vill vi släppa in mycket ljus, alltså vill vi ha en låg(lång) slutartid. Vad gör då BULB? Jo, bulb är ett läge där du själv bestämmer slutartiden. Du trycker ner avtryckaren och håller inne knappen. När du sedan släpper, då stängs slutaren. Det vill säga, en manuell slutaritd.
 

Vad är då tricket? Jo, att du trycker in knappen när fyrverkerierna smäller och håller inne tills det att det slocknar, då kan ni få med de grymt fina "strecken" som blir eller vad det blir av det. Mycket mer att säga finns egentligen inte. Du kan också testa att trycka ner när den skjuts upp och sedan hålla inne länge - testa dig fram, exprimentera och bara kör på. Man har inte riktigt tid att kolla igenom kameran, man får kötta på och sen brukar det finnas en bra i alla fall!

Liknande dessa bilder kommer de flesta av dina bilder se ut - men vad tusan gör det om du bara får EN bra i alla fall? Man kan inte vara bäst på allt och all träning ger färdighet! 

Många anser att man behöver ett stativ att få till det - men det är nog inte vad jag skulle priotera. Jag brukar springa runt med kameran på frihand och se vart fyrverkerierna kommer, jag tycker ett stativ gör det klumpigare och vem står stilla och fotar? Visst brukar man ha stativ vid långa slutartider, men just här känns det viktigare att kunna röra sig lätt runt och fånga fina fyrverkerier, och tänka på en stabil hand. 

Ett litet extra tips, att "rita" med ljus - då använder ni samma funktion, BULB-läget. 

På denna bilden använde vi ett tomtebloss och som jag skrev där uppe, tryckte ner knappen när kameran ska börja fånga in ljuset och släppte när den ska sluta. Med andra ord, tryckte ner när personen började rita hjärtat och släppte när det var klart. Kameran tar in allt ljus den kan under denna tid och därav kan man få fantastiska bilder - även om det är dåligt ljus.

Våga testa, trixa och fota på massor!! Tar ni några bilder på nyår och lägger upp så får ni gärna länka mig och visa!

(Mitt första tips-inlägg verkade sjukt uppskattat och det är himla kul, jag fortsätter med tipsen och hoppas de kan vara till hjälp!)

Reflektioner över året som gått

2014-12-29 - 22:12:03 / 11 kommentarer / All kopiering förbjuden
Jag har suttit länge och funderat på en årssumering av 2014.. hur sumerar man ett år?? Bilder? Text? Tankar? Inget? Jag hoppar nog över de där listorna som flyger runt, eller att bara publicera bilder. Jag vill nog ge året lite eftertanke och lite reflektioner, typ som jag gör med allt annat

Varje gång ett år lider mot sitt slut så tänker jag på hur jäkla snabbt det går, och jag vill påstå att det varit ett bra år - med inslag av mindre bra saker. Jag gillar inte att tänka på det negativa, jag vill hellre lyfta fram personer och händelser som fått mig att må bra detta året, det känns viktigare. Klart att det händer negativa saker, men många av de sakerna känns privata och kanske inte något jag vill skriva öppet om, men ni får inte tro att livet är perfekt, att allting är tipp topp hela tiden - varken hos mig eller någon annan bloggare.

Mina största mål för i år har varit att bygga upp ett självförtroende, att inte vara rädd att gå min egen väg och göra sådant som får mig att må bra och trivas. Det absolut bästa är att jag känner att jag lyckats. Klart att mitt självförtroende inte är det bästa varje dag - men som helhet har jag lärt mig att jag är bra, precis som jag är. Jag ser ut som jag gör, och det är okej. Det där med att gå min egen väg har jag verkligen gjort, och det känns som det är små steg i rätt riktning, och jag hoppas det fortsätter så. Att göra rätt val och göra sådant som jag mår bra av är sjukt viktigt, och nu är jag inte längre rädd göra det, för i slutändad är det vad som krävs för att få en bra vardag. 

Sommaren 2014 slår inte sommaren 2013, och det är nog inte mycket som kan göra det. Språkresan 2013 var helt fantastiskt, men visst var sommarens resa till Skiathos underbar. Sommar är sommar, och det känns som varje sommar får sin egen lilla story och det är väl det som är så roligt, att det blir så olika men ändå så bra. Sommaren innehöll en grym One Direction konsert, men tre av mina närmsta vänner - vad mer kan man begära än att skriksjunga till favoritbandet med favoritvännerna?? Firade min födelsedag genom att bjuda hem ett stort gäng av fina människor. Jag var en vecka på Skiathos och njöt av solen, värmen, maten och sällskapet. Jag såg även American Authors live och fick till grymma bilder. Jag spendera många dagar med härliga vänner, gjorde liksom allt möjligt och njöt av att bara vara ledig och leva. 

Jag har insett vad för personer jag vill umgås med, och det är skönt att omringa sig av personer som ger energi och inte tar. Jag tror inte många av mina vänner läser detta, men Johanna, Johanna, Johanna, Terese, Malin, Louise och Bella, TACK för ni är helt fantastiska vänner. Sen har vi såklart mina vänner i skolan, ni är också fantastiska och 1,5 år till med er känns underbart!
 

Utan någon som helst anledning, och utan att de ens kommer läsa, så vill jag bara säga hur jävla fantastisk och underbar min familj är. Och min mormor. Min mormor är nog en av de starkaste människorna jag känner. Och kära familj, jag är så tacksam för att vi är en hel familj, trots många bråk, tårar och skrik så är vi liksom en familj och det uppskattar jag och värdesätter högt. 

Jag tänker tillbaka på 2014 med glada toner, men jag har önskar lite mer fartfyllt 2015, mer händelserika helger och mer fokus på fotograferingen. Jag tror det blir så bra som vi gör det, och därför ska jag göra det förjäkla bra. Är ni förresten intresserade att läsa ett årshoroskop för 2015 så tipsar jag er om veckorrevyns, även om det kanske inte alls blir som där står så kan det vara kul!

 
Inför 2015 vill jag bara säga till mig själv att fortsätta med allt som varit bra, att bygga upp ett ännu bättre självförtroende, fortsätta göra sådant som får mig att må bra och att inte ge upp skolan, plugget eller något. Kämpa på. Du är fan grym, och det är ni alla där ute. Försök njut lite mer av livet, lev och le. Säg inte nej bara för du är lite trött - man ångrar bara de man inte gjorde. Nästa år innehåller förhoppningsvis lite 18års fester, mysiga filmkvällar och konserter. Jag fyller ju 18.. sjukheten?!?!
 
Shit vad kul det är att reflektera, tänka och längta efter något som man inte riktigt vet vad det är... tänk vad fantastiskt det är att leva!

Hur har ert år varit? Vad har varit bra och dåligt? Vad tar ni med er till nästa år?
(Och förresten, vill ni läsa ett inlägg om mina mål för 2015? Är sådant intressant??)
 
 
 
 

Löprunda i minusgrader

2014-12-29 - 13:08:49 / 9 kommentarer / All kopiering förbjuden

Hejsan! Precis vaknat?? Inte jag! Jag vaknade runt 9 och kände att jag inte kunde sova bort hela dagen, åt lite frukost och lät den sjunka ner innan jag gav mig ut på en skön, men väldigt kylig, löprunda! Det är SÅ fantastiskt att det är slutet av decemeber och man kan springa ute - visst är det kallt men det går ju. Jag drar mig från att springa på löpband på gymmet - det tar all motivation, men ute gillar jag att springa. 

Nu är jag snart redo för lite julmys med mina vänner, vi är ett litet "gäng" på 5 stycken som kommit varandra otroligt nära under året men har inte träffats alla tillsammans sen slutet av augusti så det är verkligen på tiden! Vad ska ni hitta på idag? 

Tacomyshelg

2014-12-28 - 16:15:26 / 30 kommentarer / All kopiering förbjuden
 instagram @angelicabengtssons

Lite frånvarande på bloggen men senaste dygnet har jag spenderat med de tre härliga vännerna på bilden ovan, tacomys och massa massa prat. Nu har jag hunnit med ett pass på gymmet och ska försöka orka ta en dusch (alltid lika jobbigt hehe) och bara ta det lugn ikväll. 

Bli en bättre fotograf - mina tips: Ta alltid för många bilder!

2014-12-27 - 16:51:06 / 23 kommentarer / All kopiering förbjuden
"Bli en bättre fotograf - mina tips" är en inläggsserie där jag kommer ge er tips inom fotografering. Det kan vara allt från ljussättning till vad man ska tänka på när man fotar en familj eller barn. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel inom fotografering, och att jag inte är något proffs. Jag tror att vi lär oss genom varandra, och genom att testa - och allt jag skriver är baserat på egna erfarenheter, sådant jag lär mig i skolan och sådant jag lär mig när jag fotar själv. Är det något speciellt ni vill att jag skriver om, eller om ni har något tips att dela med er av så släng in en kommentar!


Har du någon gång fotograferat något fint när familjen varit på en resa och fått höra "HALLÅÅ hur många bilder ska du ta egentligen??" av bröderna som inte fattar att vartenda bild inte blir magiskt bra? Ja, då är vi två! 

Många likadana bilder, men det betyder ju inte att alla är bra. 

När du fotograferar så är det alltid ett säkert kort att ta för många bilder! Man vill inte komma in efter en lååång fotorunda och veta att man fotat den finaste blomman, någonsin, och sedan endast ha 3 bilder som alla är lite halvsuddiga. Gör inte det misstaget. Gå runt blomman, fota från många olika vinklar och ta många bilder. Tror ni att proffsfotograferna tar 5 bilder på sin modell, går hem, redigerar lite och lägger upp på sin hemsida? NEJ! 

Extra viktigt med många bilder är när du fotar människor, det är lätt att personen/personerna rör en hand som blir suddig, att håret ligger konstigt eller att en person blundar - och det vill man helst undvika. Vad gör man då? Man fotar många bilder, helst många i rad, på så sätt kan man lyckas fånga that perfect moment. Utav 100 bilder får man inte ut så många bra bilder, kanske 5 stycken, några fler om man har tur. När jag själv fotar porträttbilder så brukar jag fota många bilder, sedan ta en paus, kanske prata lite med modellen och sen fota mer, så det blir lite periodsvis och sedan fotar jag ibland lite när modellen/modellerna inte är beredda - det kan bli otroligt fina bilder. 

Sammanfattning: Bry dig inte om alla som kommenterar hur många bilder du tar, bättre för många än för få bilder - och tänk på att fota extra mycket när det gäller människor, för att fånga det bästa.

F R O Z E N pt 2

2014-12-27 - 12:57:54 / 17 kommentarer / All kopiering förbjuden
 

F R O Z E N

2014-12-26 - 16:29:13 / 28 kommentarer / All kopiering förbjuden

Naturfotografering var något jag verkligen älskade förr, fotade liksom vartenda blomma jag såg, men nu är det inte det jag tycker är roligast - men vilken fotointresserad människa kan låta bli att fota när snön lagt sig på marken och när solen lyser? Det blev ett härligt ljus och med lite redigering så kan man göra det ännu bättre. 

Långpromenad

2014-12-26 - 14:41:09 / 9 kommentarer / All kopiering förbjuden
instagram @angelicabengtssons

Vilken fantastiskt väder Sverige bjuder på, ja, i alla fall här jag bor. Kyla, lite snö och strålande sol! Jag tog mig ut på en låååång promenad som slutade på precis 1 mil - och det känns SÅ bra nu. Egentligen springer jag ca 3 km på fredagar men en mils promenad kompenserar det väldigt bra tycker jag. Visst är det lite kyligt men i ett bra tempo och lagom mycket kläder går det alldeles utmärkt att röra på sig utomhus!

Snart är det ett nytt år

2014-12-25 - 21:01:51 / 8 kommentarer / All kopiering förbjuden

Vad är julen utan en typisk gran-bild? Julen lever vidare även om det känns lite som allting bara tar slut. Tänk att det snart är ett nytt år - det tycker jag känns kul, men som den tankspridda människan jag är så börjar jag fundera över året som gått, vad har varit bra och dålig? Vad har jag gjort bra och dåligt? Har jag levt upp till mina egna förväntningar och mål? Vad kommer hända nästa år? Vad vill jag bli bättre på? Ska jag ha nya mål?

Jag älskar att sätta upp mål, och inga "träna mer" eller "ät mindre godis", sånt kan jag lika bra börja med vilken jäkla dag som helst. Mål för mig är mer sådant som handlar om att trivas bättre i mig själv, innifrån. Exempelvis att försöka vara mer bekväm i större kompisgäng eller våga vara mer mig själv. Brukar ni sätta upp mål, och vad i så fall?? 

Bättre sent än aldrig!

2014-12-25 - 11:03:24 / 11 kommentarer / All kopiering förbjuden

TITTA!! SNÖÖÖ!!! Åhhh!! Detta var vad jag vaknade upp till och nu vill jag mest att det ska vräka ner snö så man kan gå ut och låtsas vara 5 år igen. 

Idag är en riktigt göra-ingenting-dag och det känns så himla skönt. Inte ens gymmet har öppet idag (gymdag egentligen!) så jag får väl försöka ta en vilodag. Vad ska ni göra idag?

GOD JUL

2014-12-24 - 15:02:03 / 4 kommentarer / All kopiering förbjuden

God jul alla underbara människor där ute! Hoppas ni får en bra dag/kväll, ät massa gott och njut av sällskapet!

Min dag i fyra bilder

2014-12-23 - 21:46:32 / 8 kommentarer / All kopiering förbjuden

Sovmorgon, träning, lussekattsfika och julklappsinslagning. Och nu, uppesittarkväll på Bingolotto. Det saknas snö och riktiga julkänslor, men det blir väl jul ändå?

Jag har även hunnit fixa lite med min blogg, som vanligt väldigt spontant men till slut blir det ofta som jag vill ha det, jag har fixat en ny header (Tack Amanda för inlägget där du visade hur!!!) och även fixat "infinity scroll" (Tack Linn!!) så att det laddas fler inlägg om ni scrollar neråt, så praktiskt ju! 

Julstök

2014-12-22 - 14:02:28 / 11 kommentarer / All kopiering förbjuden

Det var SÅ skönt att vakna upp idag, kolla klockan och vända sig om igen. Hej jullov! Jag somnade om två gånger imorse innan jag kom upp och gav mig ut på en regnig löprunda. Skönt att fortfarande kunna springa utomhus, men lite snö hade ju varit mysig så här två dagar innan jul. Har förresten haft en fantastisk helg med julklappsshopping, fika och massa bak, och städning. Ja, julstök med andra ord. Precis som det ska vara! 

Hur går det med era julförberedelser?

Babypictures

2014-12-21 - 09:19:34 / 8 kommentarer / All kopiering förbjuden
 
Vi börjar denna söndag med lite fler söta bilder på Elliot - så underbar! Så kul att de blev nöjda med bilderna, det blev jag själv också. 

Söndag igen... vart tar tiden vägen?? Tänk hur lite tid det är kvar av detta året. Lite skrämmande. Idag ska jag i alla fall gymma lite och senare idag träffa några saknade vänner och fika. Perfekt söndag!

Lilla söta Elliot

2014-12-19 - 09:47:50 / 10 kommentarer / All kopiering förbjuden
 Från förra helgen fotografering, lilla söta Elliot - så liten men så himla duktig på att kolla in i kameran. Jag hoppas det blir fler fotograferingar med honom i framtiden :)

Lille sötisen

2014-12-18 - 21:30:47 / 1 kommentarer / All kopiering förbjuden

Back to normal!! Äntligen jullov och äntligen lite ledighet, det ska verkligen bli SÅ skönt, det behövs. Jag har knappt rört min dator sen i måndags, därav lite frånvaro men nu är allting klart i skolan så nu har jag tid att göra sånt jag tycker är kul. Det kommer fler Elliot-bilder, där finns massooooor och han är så underbart fin. Imorgon ska jag få träffa han en stund igen, samt leverera bilderna. Får hoppas de blir nöjda :)

Lite provsmak

2014-12-16 - 20:49:53 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden
Lite provsmak från helgen fotografering, mitt fantastiskt fina kusinbarn!  Det finns flera bra bilder, men de kommer senare i veckan, redigeringen är i full gång..


Ni får ursäkta lite halvdålig uppdatering men så blir det ibland, nu är det sista rycket innan jul och jag har ett matteprov framför mig (någon sjukt smart människa som vill ge mig lite mattekunskap så hojta till, tar tacksamt emot det! ;)) som jag måste lägga ner den mesta tiden på. Utöver detta har det hänt lite tråkiga och jobbiga saker här hemma och sånt tar ju på energin också. Allt som har med julen att göra känns så himla tråkigt just nu men jag får hoppas att allting blir så bra det kan bli. Och jag lovar mer bebisbilder - visst är han underbar??


En bebis, två föräldrar och 2 hundar...

2014-12-14 - 19:17:55 / 11 kommentarer / All kopiering förbjuden
Vilken underbart fin familj jag fick äran att fota igår! Underbara lilla Elliot, två fantastiska föräldrar och två otroligt fina hundar - hur magiskt??? Lilla Elliot bråkade lite med oss men hundarna satt så stilla och fint i säkert 5 minuter, väldigt imponernade. Det är inte lätt att få till allt på bilden, här ska liksom den minsta helst inte skrika, hundarna ska vara med och föräldrarna ska se glada ut, och helst ska ju allt vara i fokus. Ja, det är mycket att tänka på men på dessa två bilder tycker jag själv att jag lyckats bra, speciellt på den översta. Och för att vara första gången som jag fotar familjebilder så ger jag mig själv en klapp på axlen. 

Vi körde lite porträttfotografering på lilla Elliot när vi ändå var igång, så jag har bilder på lager men kan inte riktigt säga när de kommer upp. Redigering väntar, samt det sista rycket i skolan.. på fredag ska det i alla fall vara klart. 


Redigeringsdags!

2014-12-13 - 23:01:30 / 6 kommentarer / All kopiering förbjuden

Idag har jag haft min första "riktiga" fotografering, dvs fotat något som frågat mig om jag ville ställa upp som fotograf - och det var verkligen superkul! Det blev lite familjebilder samt lite 2 månadersporträtt, precis vad jag älskar att fota, människor!! Jag har satt mig ner för att gå igenom bilderna redan, börjat redigera och lite sådär - och känner jag mig själv rätt kommer jag nog sitta här aldeles förlänge inatt.. hehe. Lovar att visa upp bilder, tror där finns några som är riktigt bra!

Fotouppgift - filmscen

2014-12-12 - 20:43:16 / 15 kommentarer / All kopiering förbjuden


I skolan har vi haft en uppgift där vi skulle ta inspiration från en valfri filmscen och göra på vårt eget sätt, alltså inte helt identiskt men försöka efterlikna lite. Bilden till vänster är en scen ur Mean girls och bilden till höger är min tolkning och mitt färdiga resultat av uppgiften! Vad tycker ni? Själv är jag faktiskt ganska nöjd, när jag ser bilderna så här intill varandra så är det kul att se vad man kan skapa fram genom att göra olika val, så som vart man fotar, ljussättning, modeller och redigering. Något som var utmanande var att jobba med så många modeller - alla spelar liksom stor roll i själva bilden. Vad tycker ni??

Förresten, är det intressant att se skoluppgifter och se lite vad vi gör i skolan, eftersom jag går en media-foto inriktad linje?

Try to be a rainbow in someone's cloud

2014-12-11 - 16:18:43 / 12 kommentarer / All kopiering förbjudenB/W

2014-12-09 - 19:58:23 / 19 kommentarer / All kopiering förbjudenModell: Erica Hallengren | Foto: Angelica Bengtsson

Jag har massa bilder från denna fotograferingen med Erica som jag inte visat! Här är två svartvita - me like! Vill ni se fler kan ni kika in i kategorin "Studio", där finns några fler. 

Har jag förresten berättat att jag till helgen ska fota lite familjeporträtt?? Det ska bli så himla kul och jag sitter och googla runt lite tips inför just familjeporträtt.. något speciellt tips ni har så dela gärna med er av det!
 

En kylig solnedgång

2014-12-08 - 16:54:25 / 23 kommentarer / All kopiering förbjuden

Landskapsfotografering är inte min starka sida men jag kunde inte motstå en kylig solnedgång när jag för en gångs skull var hemma och hade tid! Landskap är ofta väldigt vacker men jag tycker aldrig att jag kan göra det rättvist på bild - om ni förstår hur jag tänker? Det är i alla fall alltid alltid bra träning och man lär sig alltid något nytt, både medvetet och omedvetet. 

Vad fotograferar ni helst? 

Ljusslinga

2014-12-07 - 21:17:41 / 9 kommentarer / All kopiering förbjuden

Kolla vad fint och mysigt! Det saknas lite bilder men de är beställda och kommer hem i veckan men jag kunde inte hålla mig från att visa, hehe! Nu ska jag snart krypa i säng, läsa lite och ladda upp sömnkontot inför en ny vecka. Hoppas ni får en bra vecka, snart är det jul och ledighet - håll ut!

Få dina mörka produktbilder ljusa!

2014-12-05 - 20:54:46 / 18 kommentarer / All kopiering förbjuden
Responsen på mina före/efter bilder var sjukt postiv och det gör mig så så glad!! Någon önskade att jag visade lite hur jag redigerar bilderna så ljusa, och självklart vill jag visa! Jag är lite osäker på hur jag på bästa sätt kan visa detta, men jag har helt enkelt bara screenshotat när bilden är orörd och hur den är efter (snabb) redigering. Ni ser ju skillnaden på bilderna, samt värdena i tabellerna till höger. De jag ändrat mest på är Exposure och Highlights! Tänk också på att de värden jag har kanske inte alls är passande på din bild utan man får prova sig fram. Längre ner i inlägget skriver jag lite mer utförligt, men kolla bilderna först och se vad jag gjort för skillnad. 

 

Först och främst är detta redigering jag gör inne i Camera RAW, i Photoshop. Jag fotar alla bilder i RAW format vilket innebär att kameran inte sparar om bilden som en JPEG. I RAW format sparas bilden och all information precis som när du tar den och du får själv spara om bilden till önskat format, exempelvis JPEG. RAW formatet gör också att man kan öka ljuset i bilden efteråt utan att förlora kvalité, vilket inte är lika lätt med en JPEG fil.

Ett hett tips när ni redigerar är att prova massa olika redigeringar och inte ta första bästa. Ska man bli bra så krävs det träning. Det räcker inte att man redigerar en gång i veckan, man måste spendera timmar i Photoshop. Man måste bli arg, frustrerad och irriterad innna man lyckas och blir glad! 

Använder du inte RAW format är det ett stort tips, om du då har tillgång till Photoshop så du kan öppna och redigera dina bilder i Camera Raw. Dessutom, har du chansen att ha ett konto på Moderskeppet är det ett grymt ställe att lära sig på, både foto och redigering! 

Är det några övriga frågor så kommentera, svarar gärna!! 

Före - efter redigering

2014-12-04 - 16:03:30 / 23 kommentarer / All kopiering förbjuden
Förra gången jag visade lite före/efter redigering var det himla populärt så varför inte igen? Tyvärr blir det inte mycket fotografering nu när det är mörkt så tidigt så det får blir några bilder jag tagit under månadens gång. Vill jättegärna ha konstruktiv feedback om ni har något att säga!

 

Världens godaste lussekatter!

2014-12-03 - 10:24:00 / 14 kommentarer / All kopiering förbjuden

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt!
2. Smula sönder jästen i en bunke och häll över degspadet (fingervarmt mjölk + smör). Rör om till jästen smälter.
3. Tillsätt övriga ingredienser (inte ägget) och blanda till en smidig deg. Låt jäsa i 30 min, övertäckt.
4. Knåda degen, tillsätt mer mjöl om det behövs och forma dina lussekatter. Låt de jäsa på plåten ett litet tag.
5. Sätt ugnen på 225 grader och vispa upp ett ägg. 
6. Pensla dina lussekatter med ägget och grädda sedan i ungen, ca 8-10 minuter. 


Min nya lilla bebis

2014-12-02 - 16:37:37 / 11 kommentarer / All kopiering förbjuden

Matriell lycka på hög nivå ♥♥ Jag har väntat i 3 månader nu (pga uppsägningstid på förra abonnemanget) så ni kan ju förstå min lycka! Jag älskar älskar älskar nya tekniska prylar och behandlar de alltid som mina bebisar, hehe. Nu är även jag en i iPhone-gänget!